BOWLING eSports KICK BOXING MUAITHAI TAE KWON DO WATER POLO ΑΚΑΔΗΜΙΑ BOWLING ΑΚΑΔΗΜΙΑ KICK BOXING ΑΚΑΔΗΜΙΑ TAE KWON DO ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ-POWER LIFTING ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΒΟΛΕΪ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΠ. ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΡΑΤΕ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΛΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΛΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΡΥΘΜΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΚΑΚΙ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΤΙΒΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ-POWERLIFTING ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΑΡΑΤΕ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΝΕΑ ΞΙΦΑΣΚΙΑ ΠΑΛΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΑΛΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ ΠΟΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑ ΡΑΓΚΜΠΙ ΛΙΓΚ ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΣΚΑΚΙ ΣΤΙΒΟΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΑΝΔΡΩΝ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

1924-2024: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΑΕΚ!


Η τρισχιλιετής παρουσία του ελληνισμού στα Παράλια της Μικράς Ασίας τερματίστηκε βίαια με την καταστροφή της Σμύρνης και των γύρω περιοχών το 1922. Η πληγή άνοιξε και δεν έκλεισε ποτέ… Μέχρι το 1924, οι Ρωμιοί αποχωρούσαν από μόνοι τους από την Πόλη και όλη την ευρύτερη περιοχή. Τίποτα δεν ήταν το ίδιο… Οι αδερφοί τους έφυγαν, έλειπαν από τα τραπέζια…

Η έλευση στην Ελλάδα και την Αθήνα δεν ήταν εύκολη. Ούτε η προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Όμως, πριν χτίσουν τα νέα τους σπίτια οι πρόσφυγες, οι πιο υπερήφανοι άνθρωποι του κόσμου, θέλησαν να δείξουν ποιοι είναι. Να στήσουν το νέο τους πραγματικό σπίτι. Αυτό που θα δηλώνει ΠΑΝΤΑ και για ΠΑΝΤΑ την ταυτότητά τους.

Έτσι, επιφανείς Πολίτες, με μπροστάρη τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, μία μέρα σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου του 1924 συγκεντρώθηκαν στο κατάστημα των Αδελφών Ιωνά, στην τότε «στοά Λουξ» της οδού Βερανζέρου στο κέντρο της Αθήνας, έβαλαν την υπογραφή τους για να γεννηθεί το μεγαλύτερο κοινωνικό και αθλητικό φαινόμενο της χώρας, η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ!

Κόντρα σε όλους και σε όλα, χωρίς καλά-καλά να έχουν βρει τα πατήματά τους, οι υπερήφανοι Ρωμιοί δημιούργησαν το μεγαλύτερο Σωματείο της Ελλάδας.

Από την πρώτη μέρα, η ΑΕΚ δήλωνε υπερήφανα το τι ήταν. Η ομάδα της Πόλης, η ομάδα της προσφυγιάς, η ομάδα που μπορεί να ιδρύθηκε το 1924, όμως έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στην ελληνική και βυζαντινή ιστορία.

Σήμα ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕΤΟΣ, υπερήφανος και άγρυπνος φρουρός της Αυτοκρατορίας και χρώματα αυτά που δηλώνουν την ιστορία και το μέλλον: το κίτρινο του χρυσού παρελθόντος και του υπέρλαμπρου μέλλοντος και το μαύρο του πένθους και της προσφυγιάς, που πάντα θα θυμόμαστε.
Οι διοικούντες της ΑΕΚ δημιούργησαν τα πρώτα τμήματα του Συλλόγου άμεσα. Ιδρύθηκαν τα τμήματα του ποδοσφαίρου, της καλαθοσφαίρισης, του στίβου και της πετοσφαίρισης. Με την πάροδο των χρόνων, τα χρώματα και το έμβλημα της ΑΕΚ πέρασαν σε όλα τα γήπεδα, σε όλα τα σπορ. Άλλωστε, η ΑΕΚ είναι παντού. Η ΑΕΚ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1920: Πρώτες επιτυχίες και… ΣΤΑΔΙΟΝ ΑΕΚ!

Το τμήμα Μπάσκετ θα φέρει την πρώτη, έστω και ανεπίσημη, επιτυχία στο Σύλλογο. Το 1924 θα κατακτήσει το πρώτο ανεπίσημο Πρωτάθλημα που διοργάνωσε η ΧΑΝ Αθηνών. Λίγους μήνες μετά την ίδρυση, ήρθε αυτή η επιτυχία που γέμισε χαμόγελα και δάκρυα συγκίνησης σε όλους όσοι βγήκαν μπροστά στην ίδρυση της ΑΕΚ. Το όνομα του Συλλόγου ακούγεται, μαθαίνεται, η ΑΕΚ είναι ολοζώντανη και κυρίαρχη!

Με νεότερες έρευνες σε φύλλα των εφημερίδων της εποχής, υπάρχουν αναφορές για αγώνες της ΑΕΚ και σε παιχνίδια Βόλεϊ Γυναικών. Η ΑΕΚ ανοίγει τις φτερούγες της, δίνοντας την ευκαιρία και σε γυναίκες να αγωνιστούν, να αθληθούν, να γίνουν μέλη της οικογένειας της ΑΕΚ.

Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας, το 1929 με κινήσεις της κυβέρνησης Βενιζέλου, παραχωρείται χώρος στη Νέα Φιλαδέλφεια για την άθληση των προσφύγων. Το σπίτι της ΑΕΚ έπαιρνε σάρκα και οστά. Νύχτα και μέρα οι υπερήφανοι πρόσφυγες, αλλά και όσοι ήταν στο πλευρό τους, δημιούργησαν με τα ίδια τους τα χέρια το πρώτο ΣΤΑΔΙΟΝ ΤΗΣ ΑΕΚ! Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μία μεγάλη και ιστορική απόφαση: ιδρύεται το ποδηλατικό τμήμα που έμελλε να γράψει «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του αθλήματος.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930: Η ΑΕΚ δείχνει τη δύναμή της!

Στις 2 Νοεμβρίου 1930 εγκαινιάζεται το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με ισόπαλο φιλικό παιχνίδι 2-2 κόντρα στον Ολυμπιακό.
Το 1931, η ποδοσφαιρική ομάδα κατακτά το 1ο Κύπελλο Ελλάδας! Νικώντας τον Άρη Θεσσαλονίκης με 5-3, σηκώνει το πρώτο επίσημο τρόπαιο, αυτό του Κυπέλλου Ελλάδας 1932!

Το 1937, η ομάδα στίβου της ΑΕΚ κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Ανδρών.
Τη διετία 1939-1940 η ΑΕΚ «σαρώνει» στο Ποδόσφαιρο, σημειώνοντας νταμπλ το 1939 και κατακτώντας το Πρωτάθλημα του 1940. Ο Πόλεμος του ’40 ανέκοψε την πορεία εκείνης της ομάδας, που χαρακτηρίστηκε «βούντερ-τιμ», δηλαδή «ομάδα-όνειρο». Μία ομάδα που μπορούσε να αλλάξει τον ρου της ελληνικής ποδοσφαιρικής ιστορίας…

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1940: Πρώτη στον Αγώνα

Τα κανόνια του Πολέμου ηχούσαν και η αθλητική δραστηριότητα σταμάτησε. Όμως, η ΑΕΚ βγήκε και εκεί μπροστά. Αθλητές της πολέμησαν με θάρρος και ηρωισμό, δώσανε κυριολεκτικά και τη ζωή τους, ενώ άπαντες στο Σύλλογο προσπάθησαν να δημιουργήσουν τρόπους για να έρθουν έσοδα και να στηρίξουν τους πληγέντες του πολέμου. Το 1942 ο φιλικός αγώνας ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, που θα ενίσχυε μέσω των εισιτηρίων τους φυματικούς του “Σωτηρία”, μετατράπηκε σε αντιφασιστική διαδήλωση, ίσως την πρώτη στην Αθήνα.

Ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Σπύρος Κοντούλης, πέφτει νεκρός τον Ιούνιο του 1944 από γερμανικό καμιόνι σε ηλικία 29 ετών. Ο αθλητής της “Ένωσης” προσπάθησε να αποδράσει από το φορτηγό που τον μετέφερε για εκτέλεση από τις φυλακές Χαϊδαρίου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Υπήρξε μέλος της ομάδας που κατέκτησε το νταμπλ του 1939 και το Πρωτάθλημα το 1940, σημειώνοντας 83 συμμετοχές. Παράλληλα, υπήρξε 3 φορές διεθνής με την Εθνική Ελλάδος.

Η φυγή των κατακτητών φέρνει στη θέση της, την απόγνωση από την κατάσταση που επικρατεί στο σπίτι της ΑΕΚ, το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Όμως, οι πρόσφυγες δεν το βάζουν κάτω. Βήμα-βήμα στήνουν το Σύλλογο στα πόδια τους και η πρώτη επιτυχία δεν αργεί να έρθει.

Το 1946, η ομάδα στίβου της ΑΕΚ κατακτά για δεύτερη φορά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Ανδρών και ένας ακόμα τίτλος προστίθεται στη νέα τροπαιοθήκη, ενώ δύο χρόνια μετά κατακτάται το Κύπελλο Ελλάδας στο Ποδόσφαιρο με νίκη με 2-1 επί του Παναθηναϊκού.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1950: Οικονομικές δυσκολίες, ιστορικές επιτυχίες

Η δεκαετία ξεκινά με νέα κούπα, καθώς η ΑΕΚ κάνει το back to back σε κατακτήσεις στο Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον Τελικό με 4-0 τον Άρη.

Η ΑΕΚ έχει πολλές οικονομικές δυσκολίες όλη τη δεκαετία, όμως οι νίκες και οι επιτυχίες σε όλα τα τμήματα, δε σταματούν. Έτσι, το 1956 η ποδοσφαιρική ομάδα θα νικήσει τον Ολυμπιακό με 2-1 και θα σηκώσει το Κύπελλο Ελλάδας, ενώ το 1957 οι Άνδρες του τμήματος Στίβου επιστρέφουν στην κορυφή του Ανώμαλου Δρόμου μετά από 11 χρόνια, επιτυχία που θα επαναλάβουν έναν χρόνο αργότερα.

Το 1958, το τμήμα Μπάσκετ κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδας, σε μία σπουδαία επιτυχία. Λίγους μήνες μετά, οι “κιτρινόμαυροι” αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό αγώνα κόντρα στην Beograd SK στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Το 1959 έφερε το τρίτο σερί Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Ανδρών για το τμήμα στίβου της ΑΕΚ.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960: Η «Βασίλισσα» ΑΕΚ ανοίγει τα φτερά της και χτίζει… δυναστείες σε Ποδηλασία και Στίβο

Για τρία ολόκληρα χρόνια, 1960, 1961 και 1962 η ΑΕΚ θα κυριαρχήσει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανωμάλου Δρόμου Ανδρών, ενώ το τμήμα ποδηλασίας κατακτά ισάριθμα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανδρών: Γενικής Βαθμολογίας, Δρόμου και Πίστας.

Το 1963 η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ έρχεται ισόπαλη 3-3 με τον Παναθηναϊκό σε αγώνα μπαράζ και ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Ελλάδος στη διαφορά γκολ για 3η φορά στην Ιστορία της, ενώ στις 18/09 δίνει το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι σε επίσημη διοργάνωση στην ιστορία της κόντρα στην Μονακό, στη Γαλλία για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η ομάδα Μπάσκετ στέφεται Πρωταθλήτρια Ελλάδας, ενώ για 7η συνεχόμενη χρονιά η ομάδα στίβου αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια στον Ανώμαλο Δρόμο Ανδρών.

Το έτος 1964, η ΑΕΚ κατέκτησε χωρίς αντίπαλο το 6ο Κύπελλο Ελλάδος της Ιστορίας της στο ποδόσφαιρο, καθώς αποβλήθηκαν οι αντίπαλοι της για επεισόδια. Η ομάδα μπάσκετ κατακτά τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδος για δεύτερη συνεχή αγωνιστική περίοδο. Τους 10 τίτλους και 8 συνεχόμενους στον Ανώμαλο Δρόμο φτάνει το τμήμα στίβου της ΑΕΚ. Η ποδηλατική ομάδα της ΑΕΚ αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια σε Γενική Βαθμολογία, Δρόμο Ανδρών, Πίστα Ανδρών και Ομαδικού Pursuit.

Το 1965 η ΑΕΚ στέφεται εκ νέου Πρωταθλήτρια σε Μπάσκετ και Ποδηλασία (Γενική Βαθμολογία, Πίστα Ανδρών).

Το 1966, το 7ο Κύπελλο Ελλάδος προστίθεται στην τροπαιοθήκη της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ. Η ομάδα μπάσκετ καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και παράλληλα κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδος. Οι ποδηλάτες της ΑΕΚ θριαμβεύουν με τα Πρωταθλήματα Γενικής Βαθμολογίας, Δρόμου Ανδρών και Πίστας.

Το 1967 το ποδηλατικό τμήμα της ΑΕΚ κατακτά το Πρωτάθλημα Ομαδικού Pursuit.

Ίσως το ιστορικότερο έτος της ΑΕΚ να είναι ωστόσο αυτό του 1968. Η ΑΕΚ θα αναγκάσει εχθρούς και φίλους να υποκλιθούν. ΟΛΗ η Ευρώπη μιλάει για τη ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΕΚ, για το μπασκετικό τμήμα που κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, μπροστά σε 80.000 θεατές στο Καλλιμάρμαρο.

Όμως, ΟΛΗ η Ευρώπη μιλάει συνάμα και για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ που θα φτάσει στα Προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και για ένα γκολ θα χάσει την ευκαιρία να φτάσει στους «4». Αυτή η ομάδα όμως θα κατακτήσει το Πρωτάθλημα, παίζοντας το ωραιότερο ποδόσφαιρο που είχαν δει οι Έλληνες φίλαθλοι ως τότε.

Οι επιτυχίες του 1968 ολοκληρώθηκαν με τους “κιτρινόμαυρους” ποδηλάτες να αναδεικνύονται Πρωταθλητές σε Γενική Βαθμολογία, Δρόμο Ανδρών και Ομαδική Χρονομέτρηση.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970: ΑΕΚ, ΜΠΑΡΛΟΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ!

Το 1970, η μπασκετική ΑΕΚ έφθασε μέχρι τον τίτλο της Πρωταθλήτριας, κατακτώντας για 6η φορά τον εν λόγω τίτλο μέσα σε 8 χρόνια, πραγματοποιώντας μία σπουδαία χρονιά.

Το 1971, η ΑΕΚ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας στο ποδόσφαιρο για 5η φορά στην Ιστορία της. Η «Ένωση» του Γιουγκοσλάβου προπονητή, Μπράνκο Στάνκοβιτς, ήταν πραγματικά ασταμάτητη, διατηρώντας το αήττητο στην έδρα της.

Το 1974, η ΑΕΚ κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών, αλλά και το Πρωτάθλημα ομαδικής Χρονομέτρησης.

Tο 1975, η ΑΕΚ είχε ξανά επιτυχίες στην Ποδηλασία, κατακτώντας το Πρωτάθλημα Ελλάδας, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δρόμου Ανδρών και το Πρωτάθλημα Ομαδικής Χρονομέτρησης.

Το 1976, τα Πρωταθλήματα Δρόμου Ανδρών και Ομαδικής Χρονομέτρησης στην ποδηλασία βάφονται «κιτρινόμαυρα» για τρίτη συνεχή χρονιά.

Το 1977, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ έκανε πάλι υπερήφανη όλη την Ελλάδα, καθώς έφθασε μέχρι τους «4» του Κυπέλλου UEFA, ξεπερνώντας κατά σειρά τα «εμπόδια» των Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρού Αστέρα και ΚΠΡ. Στους «4» αποκλείστηκε από την πανίσχυρη Γιουβέντους. Επίσης, ο «Δικέφαλος» κατέκτησε εκ νέου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών.

Το 1978, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ κατέκτησε το Πρωτάθλημα, αλλά και το Κύπελλο Ελλάδας, περνώντας τα εμπόδια των Παναθηναϊκού (1-0 στη Λεωφόρο), Ολυμπιακού (6-1 στον Ημιτελικό της Νέας Φιλαδέλφειας) και ΠΑΟΚ (2-0 στον Τελικό του «Γ. Καραϊσκάκης»). Στο μεταξύ, η «Ένωση» πήρε το πρώτο της πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών στην Πυγμαχία.

Το 1979, η ΑΕΚ κατέκτησε και πάλι το Πρωτάθλημα Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, καθώς μετά την ισοβαθμία στη βαθμολογία με τον Ολυμπιακό, οι Πειραιώτες δεν κατέβηκαν στον αγώνα μπαράζ. Επίσης, γίνονται δικά της ξανά, το Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Ελλάδας Ανδρών, το Πρωτάθλημα Ομαδικής Χρονομέτρησης και το Πρωτάθλημα Δρόμου Ανδρών.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980: Κλυδωνισμοί στο ξεκίνημα και… άνοιξη στο τέλος!

Το 1980, η ΑΕΚ κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών, αλλά και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών στην Πυγμαχία.

Το 1981, ήρθε το πρώτο «κιτρινόμαυρο» Κύπελλο για την μπασκετική ΑΕΚ, καθώς η «Βασίλισσα» έφθασε ως τον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Εκεί αντιμετώπισε τον Ηρακλή, τον οποίο νίκησε με 84-78 στο Κλειστό της Γλυφάδας. Την ίδια χρονιά, η «Ένωση» κατέκτησε back to back το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών, φθάνοντας παράλληλα μέχρι την κορυφή και του Πρωταθλήματος Ελλάδας Ανδρών.

Το 1982, η Γ.Σ. της ΑΕΚ θα λάβει την απόφαση για την επανίδρυση του τμήματος Πετοσφαίρισης Ανδρών.

Το 1983, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ κατέκτησε τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο, καθώς στον Τελικό του Κυπέλλου αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό Στάδιο. Μάλιστα, ήταν ο πρώτος αγώνας ανάμεσα σε ελληνικές ομάδες που διεξήχθη στο εν λόγω στάδιο, αφού είχαν προηγηθεί μόνο διεθνείς αγώνες του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και της Εθνικής ομάδας. Η ΑΕΚ επικράτησε 2-0 του ΠΑΟΚ και κατέκτησε ακόμα μία κούπα.

Το 1989, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ επιστρέφει μετά από 10 χρόνια στον θρόνο της στο Πρωτάθλημα, καθώς κατέκτησε το 8ο της τίτλο. Ιστορία έγραψε δε, το περίφημο γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στον αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου η ΑΕΚ επικράτησε (0-1) στις 7 Μάη του ’89 και επί της ουσίας «κλείδωσε» τον τίτλο. Το ίδιο έτος, η ΑΕΚ κατέκτησε και το Σούπερ Καπ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η κανονική διάρκεια έληξε 1-1 και η ΑΕΚ πήρε τον τίτλο της υπερπρωταθλήτριας με 6-5 στα πέναλτι.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1990: Χρυσή δεκαετία και Ταξίδι Ειρήνης

Η πρώτη κούπα που ήρθε στην ΑΕΚ εκείνη τη δεκαετία ήταν του Λιγκ Καπ του 1990. Τότε, η «Ένωση» είχε επικρατήσει του Ολυμπιακού με 3-2 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Επόμενος τίτλος που ήρθε για την ΑΕΚ ήταν το Πρωτάθλημα της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ το 1993, ενώ ακολούθησαν άλλα δύο διαδοχικά Πρωταθλήματα – του ’93 και του ’94.

Το 1995, η ΑΕΚ κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών στην Πυγμαχία, ενώ ιδρύθηκε την ίδια χρονιά το τμήμα της γυναικείας Πετοσφαίρισης.

Το 1996, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ φθάνει στην κατάκτηση ενός ακόμη Κυπέλλου, νικώντας στον Τελικό τον Απόλλωνα Αθηνών με 7-1. Στο Σούπερ Καπ της ίδιας χρονιάς νίκησε 9-8 τον Παναθηναϊκό στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια).

Επίσης, ιδρύεται το τμήμα της Ξιφασκίας, το οποίο θα φέρει δάφνες και τίτλους στο μέλλον στο Σύλλογο.

Το 1997, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ επικράτησε 5-3 του Παναθηναϊκού στα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια) στο «Καραϊσκάκη» για τον Τελικό του Κυπέλλου.

Τελευταίος τίτλος εκείνης της δεκαετίας για την ΑΕΚ ήταν το Πρωτάθλημα Ελλάδας Ανδρών στην Πυγμαχία, που κατακτήθηκε το 1999.

Ωστόσο, τίτλος, και μάλιστα ο πιο λαμπρός, μπορεί να θεωρηθεί και το ταξίδι στο εμπόλεμο Βελιγράδι, για το φιλικό ειρήνης με την Παρτιζάν. Ο πόλεμος μπορεί να μαινόταν, αλλά η ΑΕΚ, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη, αψήφησε τις βόμβες και έστειλε ένα παγκόσμιο μήνυμα.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2000: Επιτυχίες που γέννησαν νέες γενιές ΑΕΚτζήδων!

Στη νέα χιλιετία, η ΑΕΚ μπήκε με το δεξί, καθώς κατέκτησε στην Καλαθοσφαίριση το Κύπελλο Σαπόρτα, επικρατώντας της Κίντερ Μπολόνια με 83-76 στον Τελικό της Λοζάνης. Λίγο νωρίτερα, η «Ένωση» είχε επικρατήσει και του Παναθηναϊκού στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με 59-57 στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο έτος κατακτήθηκε στο Ποδόσφαιρο το Κύπελλο Ελλάδας, με την ΑΕΚ να επικρατεί 3-0 του Ιωνικού στον Τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου. Επίσης, την ίδια χρονιά, η «Ένωση» κατέκτησε και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Ανδρών.

Το 2001, η μπασκετική ΑΕΚ επικράτησε 66-64 εκ νέου του Παναθηναϊκού στο Κλειστό του ΟΑΚΑ και κατέκτησε, ξανά, το Κύπελλο Ελλάδας.

Το 2002, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ πήρε το Κύπελλο, επικρατώντας 2-1 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, ενώ την ίδια χρονιά η ΑΕΚ στην Καλαθοσφαίριση κατέκτησε το 8ο και τελευταίο της, έως σήμερα, Πρωτάθλημα. Νίκησε με ανατροπή τον Ολυμπιακό 3-2 στους Τελικούς, φέρνοντας την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια, έπειτα από 32 χρόνια!

Το 2005, ιδρύθηκε το Χάντμπολ Ανδρών της ΑΕΚ και το 2006 κατακτήθηκε το τελευταίο, έως και σήμερα, Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Ανδρών. Το 2008, ιδρύθηκε το Ποδόσφαιρο Σάλας Ανδρών και το 2009 η «Ένωση» πήρε το πρώτο της Κύπελλο στο Χάντμπολ Ανδρών κόντρα στον Φίλιππο Βέροιας, ενώ ανασυστάθηκε η Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ανδρών.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2010: Έπεσε για να γυρίσει πιο δυνατή από ποτέ!

Το 2011, έρχεται η πρώτη «κιτρινόμαυρη» κούπα, αφού η ποδοσφαιρική ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο Ποδόσφαιρο, επικρατώντας 3-0 του Ατρομήτου στον Τελικό του ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ στο Χάντμπολ Ανδρών κατέκτησε το πρώτο της Πρωτάθλημα, νικώντας τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα, ενώ μεγάλες επιτυχίες ήρθαν και στον Στίβο. Η «Ένωση» κατέλαβε την κορυφή το 2011 στα Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανοιχτού Στίβου Γυναικών, Κλειστού Στίβου Γυναικών και Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών.

Το 2012, η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Συλλόγου κατέκτησε το ένα και μοναδικό της Πρωτάθλημα έως και σήμερα, επικρατώντας του Ολυμπιακού στους Τελικούς, ενώ νίκησε τις «ερυθρόλευκες» και στο Σούπερ Καπ. Κατέκτησε επίσης back to back τα Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανοιχτού Στίβου Γυναικών και Ανωμάλου Δρόμου Γυναικών. Κέρδισε δε, το πρώτο της τίτλο στην Ξιφασκία, αφού κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Ανδρών.

Το 2013, και χωρίς ελπίδα να διαφαίνεται, ο Δημήτρης Μελισσανίδης βγήκε μπροστά και ανέλαβε τις τύχες της ΑΕΚ, αλλάζοντας τον ρου της σύγχρονης Ιστορίας του «Δικεφάλου». Επίσης, κατακτήθηκε το πρώτο Νταμπλ στο Χάντμπολ, αλλά και το Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Γυναικών, όπως και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών.

Το 2014 συμπίπτει με τη χρονιά επανίδρυσης των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ και ξεκινά η πιο παραγωγική και δημιουργική δεκαετία του συλλόγου, στη διάρκεια της οποίας το σωματείο θα γίνει το πλέον πολυαθλητικό σωματείο της χώρας και θα λειτουργεί πάνω από 30 αθλητικά τμήματα και θα κατακτήσει περισσότερους τίτλους από όσους είχαν κατακτηθεί μέχρι τότε και φυσικά θα αποκτήσει ξανά το ποδοσφαιρικό του γήπεδο χάρη στη συμβολή και το όραμα του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Την ίδια χρονιά η ΑΕΚ στο Χάντμπολ Ανδρών παίρνει το Κύπελλο Ελλάδας και στο ανδρικό Βόλεϊ το Λιγκ Καπ. Στον Στίβο, κατακτήθηκε για τέταρτη διαδοχική χρονιά το Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου Γυναικών και στην Ξιφασκία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών.

Το 2015, η ΑΕΚ κατέκτησε ύστερα από 4 χρόνια, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου Γυναικών, αλλά και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών.

Το 2016, η ποδοσφαιρική ΑΕΚ επιστρέφει στους τίτλους, νικώντας με 2-1 τον Ολυμπιακό στον Τελικό του Κυπέλλου του ΟΑΚΑ. Στον Στίβο κατακτήθηκε το Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και στην Ξιφασκία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών. Το ίδιο έτος ιδρύθηκε και το τμήμα της Άρσης Βαρών.

Το 2017, η Ξιφασκία συνεχίζει στο δρόμο των επιτυχιών, κατακτώντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών, ενώ στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, η Άρση Βαρών, κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας στο Δυναμικό Τρίαθλο. Ιδρύθηκε επίσης το Ράγκμπι της «Ένωσης».

Το 2018, αποτελεί έτος-ορόσημο στη σύγχρονη Ιστορία της ΑΕΚ, καθώς το ποδοσφαιρικό τμήμα πήρε το Πρωτάθλημα ύστερα από 24 χρόνια, ενώ η καλαθοσφαιρική ΑΕΚ επικράτησε στον Τελικό Κυπέλλου του Ολυμπιακού με 88-83. Eπίσης, κατέκτησε τον τρίτο της ευρωπαϊκό τίτλο και συγκεκριμένα το Basketball Champions League, αφού επικράτησε 100-94 της Μονακό στο κατάμεστο Κλειστό του ΟΑΚΑ. Το Ποδόσφαιρο Σάλας Ανδρών πήρε το Κύπελλο Ελλάδας και το Σούπερ Καπ, ενώ στη Ξιφασκία γίνονται «κιτρινόμαυρα» και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Ανδρών και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών. Στο Ράγκμπι, η ΑΕΚ κατέκτησε το Πρωτάθλημα 9’s Ανδρών και το Πρωτάθλημα Ανάπτυξης XIII, ενώ ιδρύθηκε και το τμήμα Πόλο Ανδρών.

To 2019, ήρθε ο πρώτος παγκόσμιος Τίτλος για την ΑΕΚ, που κατέκτησε το Intercontinental Cup στην Καλαθοσφαίριση κόντρα στη Φλαμέγκο στη Βραζιλία με σκορ 86-70. Το Ποδόσφαιρο Σάλας Ανδρών κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας και το Σούπερ Καπ, ενώ η Ξιφασκία το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών. Στο Ράγκμπι κατακτήθηκαν εκ νέου το Πρωτάθλημα 9’s Ανδρών και το Πρωτάθλημα Ανάπτυξης XIII. Στην Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ανδρών ήρθε το πρώτο Πρωτάθλημα. Όπως και στο Ποδόσφαιρο Σάλας Γυναικών, που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 2020: Επικά κατορθώματα και τα καλύτερα είναι μπροστά της!

Η ΑΕΚ ξεκινάει ιδανικά τη νέα δεκαετία, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας στην Καλαθοσφαίριση με 61-57 επί του Προμηθέα. Επίσης, πήρε το τρίτο της Πρωτάθλημα στο Χάντμπολ, αλλά και το δεύτερο στο Ποδόσφαιρο Σάλας Ανδρών. Στην Ξιφασκία, συνεχίζεται η αυτοκρατορία της, κατακτώντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Ανδρών και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών. Για δεύτερη σερί χρονιά κατέκτησε το Πρωτάθλημα στην Επιτραπέζια Αντισφαίρισης Ανδρών, ενώ ιδρύθηκε και το τμήμα E-Sports, με την «Ένωση» να κατακτά το Πρωτάθλημα VLG Ελλάδας-Κύπρου FIFA 11VS11.

To 2021, έρχεται το Ιστορικό Τρεμπλ του «Δικεφάλου» στο Χάντμπολ Ανδρών, αφού κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά και το EHF European Cup, στο οποίο επικράτησε σε διπλό Τελικό στη Χαλκίδα, της σουηδικής Ίσταντς. Στην Ξιφασκία, η ΑΕΚ πήρε το 10ο διαδοχικό της Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σπάθης Γυναικών, αλλά και το Πρωτάθλημα Superliga 11VS11 VLG. Ιδρύθηκαν, επίσης, το τμήμα Bowling, η Καλλιτεχνική Κολύμβηση και το Πόλο Γυναικών.

To 2022, η γυναικεία ομάδα Σάλας του «Δικεφάλου» κατέκτησε εκ νέου το Κύπελλο Ελλάδας και το Σούπερ Καπ. Στα e-Sports θα έρθει στο Σύλλογο το Πρωτάθλημα GreekLeagueHFP 11VS11 Season 4, ενώ στο Bowling το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Στην Καλλιτεχνική Κολύμβηση η «Ένωση» ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών OPEN.

Στις 30/09/2022 θα τελεστούν τα εγκαίνια του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, της «ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ», μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ευτυχίας. Ένα όραμα που έγινε έργο, από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για όλους τους ΑΕΚτζήδες, αλλά και όλους τους Έλληνες, αφού πέραν του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στεγάζεται και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, μα πλέον και το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ.

Το 2023, ήταν μία άκρως επιτυχημένη χρονιά για την «Ένωση» σε πάρα πολλά τμήματα. Το ποδοσφαιρικό τμήμα μετά από 45 χρόνια πήρε το Νταμπλ, κατακτώντας το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο (2-0 τον ΠΑΟΚ στον Τελικό). Στο Βόλεϊ Γυναικών, η «Ένωση» κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο Final-4 της Άρτας, ενώ στο Χάντμπολ Ανδρών, ο «Δικέφαλος» πήρε ξανά το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Στο Ποδόσφαιρο Σάλας Ανδρών, βάφονται «κιτρινόμαυρα» το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ και στο Γυναικών έρχεται το Νταμπλ (Πρωτάθλημα και Κύπελλο). Η ΑΕΚ στο Ράγκμπι κατακτά τον τίτλο της Πρωταθλήτριας και στο Bowling το Πρωτάθλημα Ελλάδας. Στα e-Sports γίνεται δικό της και το e-Κύπελλο Ελλάδας στο FIFA.

Μέχρι σήμερα από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας η ΑΕΚ επανέρχεται στην κορυφή της Ποδηλασίας κατακτώντας επί συνεχή σειρά ετών το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδος σε όλα τα αγωνίσματα ενώ και το ιστορικό τμήμα της Πυγμαχίας αναδεικνύεται Πολυνίκης και Πρωταθλητής σε νέους άνδρες και νέες γυναίκες, έχοντας βάλει γερά θεμέλια για τη μονιμοποίηση στην κορυφή σε όλες τις κατηγορίες.

Η ιστορία δεν έχει τέλος, μόνο αρχή

Το σωματείο ΑΕΚ, όπως προστάζει το καταστατικό της («…διάδοση του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία για την διάπλαση όλκιμων σωμάτων, θαρραλέων ψυχών, ευγενικών χαρακτήρων, ικανών για την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς την πατρίδα, την κοινωνία και την οικογένεια»), την τελευταία δεκαετία, έχει δημιουργήσει νέα τμήματα για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου, καθώς επίσης και επαναδραστηριοποιήσει τμήματα που καλλιεργούνταν παλαιότερες δεκαετίες κάτω από τις φτερούγες του Δικέφαλου Αετού. Με πρόεδρο τον Αλέξη Αλεξίου και αντιπρόεδρο τον Σταμάτη Παπασταμάτη και με άξιους συμπαραστάτες δίπλα τους, η ΑΕΚ όχι απλά απολαμβάνει επιτυχίες σε πολλά τμήματα, αλλά έχει εξελιχθεί ως το πλέον πολυαθλητικό σωματείο της χώρας, έχοντας στην αγκαλιά της πάνω από 1400 αθλητές και αθλήτριες. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε με στόχο το νοικοκύρεμα του συλλόγου και έφτασε στο σημείο να σαρώνει εγχώρια τρόπαια, να καταγράφει ευρωπαϊκές συμμετοχές και να έχει αμέτρητες διακρίσεις σε όλα τα σπορ. Κόσμημα για τον σύλλογο, αποτελεί φυσικά και η δημιουργία του τμήματος ΑμεΑ (μπάσκετ με αμαξίδιο).

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΕΚ! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ, ΜΟΝΟ ΑΡΧΗ!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ