ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Ανοικτή Επιστολή ΑΕΚ


Προς

Kάθε πολιτική αρχή ή φορέα αρμόδιο για θέματα αθλητισμού

Κάθε Αθλητική Ομοσπονδία

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων

Κοινοποίηση κ. Αυγενάκη – Υφυπουργό Αθλητισμού

Νέα Φιλαδέλφεια 5.3.2021

Κύριοι

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Πολιτεία με τα σοβαρότατα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει με τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και γενικά με τις συνθήκες αλλοίωσης της κανονικότητας στη ζωή των πολιτών, που έχουν προκληθεί από την πανδημία Covid-19 που πλήττει τη χώρα μας.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να παραβλέψουμε την πρόσφατη εγκληματική στάση της Πολιτείας απέναντι στον αθλητισμό, για τον οποίο αποφάσισε, ελαφρά τη καρδία, με την πρόφαση των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων, να τον εκτελέσει εν ψυχρώ, παρασύροντας σε αθλητικό και οικονομικό θάνατο, αθλήματα, αθλητές, παράγοντες και σωματεία.

Παλινωδίες, έλλειψη σοβαρότητας, αβλεψίες και λανθασμένες επιλογές στην εκτίμηση καταστάσεων και την διαχείριση κρίσεων, οδήγησαν την Πολιτεία στην έκδοση ΚΥΑ με την οποία αναστέλλονται πλήρως οι αγωνιστικές δραστηριότητες (προπονήσεις και αγώνες) των αθλημάτων που θεωρούνται ερασιτεχνικά, χωρίς να εξαιρούνται από αυτά τα ομαδικά αθλήματα που ειδικά στις πρώτες κατηγορίες των διοργανώσεών τους λειτουργούν υπό καθεστώς τουλάχιστον ημιεπαγγελματικό, καθώς μέσω των ομάδων στις Α1 κατηγορίες χάντμπολ ανδρών και γυναικών, βόλεϊ γυναικών, πόλο ανδρών και γυναικών, φούτσαλ, μπάσκετ γυναικών, βιοπορίζεται μερικώς ή πλήρως η πλειοψηφία των απασχολούμενων Ελλήνων αθλητών/τριών, και φυσικά οι αλλοδαποί αθλητές/τρεις που συμμετέχουν με τις Ελληνικές ομάδες στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις παρέχουν αμιγώς επαγγελματικά τις υπηρεσίες τους.

Αλήθεια με ποια κριτήρια αποφασίστηκε ότι οι προπονήσεις και οι χωρίς θεατές αγώνες είναι επικίνδυνοι για κάποια αθλήματα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, τη στιγμή που τηρούνται οι ίδιοι κανόνες ασφαλείας και τα ίδια πρωτόκολλα με αυτά άλλων αθλημάτων;

Να πιθανολογήσουμε ότι ο covid-19 έχει προτίμηση στις γυναίκες αθλήτριες βόλεϊ Α1 και όχι στους άνδρες βολεϊμπολίστες, μολονότι άπαντες προπονούνται και αγωνίζονται στα ίδια γήπεδα και τηρούν το ίδιο πρωτόκολλο;

Το βόλεϊ γυναικών επανατέθηκε σε λειτουργία προπονήσεων από τις αρχές Ιανουαρίου 2021 και ακολούθησε η τέλεση αγώνων. Αργότερα κρίθηκαν σχετικά ασφαλείς οι συνθήκες για την επανέναρξη προπονήσεων και αγώνων στα λοιπά εκ των προαναφερθέντων αθλημάτων.

Χθες αποφασίσατε το τελειωτικό κτύπημα, εναντίον μίας εκ των ελαχίστων μερίδων πληθυσμού που τηρεί απαρέγκλιτα και σε καθημερινή βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που η Πολιτεία έθεσε ως προϋπόθεση για το επιτρεπτό των προπονήσεων και των αγώνων, υποβάλλεται σε εβδομαδιαία τέστ covid και συνειδητά ζει υπό συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης, προκειμένου να διαφυλαχθούν η υγεία των αθλητών, προπονητών και παραγόντων των ομάδων και των οικογενειών τους.

Ειδικότερα εμείς στην ΑΕΚ, αποφασίσαμε, παρά τις επαχθέστατες συνέπειες της πανδημίας, να συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, να ενεργούμε προς την ανάπτυξή του και να επενδύουμε στις ομάδες μας, τους αθλητές μας και στον Ελληνικό αθλητισμό, προκειμένου να μην προδώσουμε τους αθλητές, τον κόσμο μας και την ιστορία μας, αλλά και για να εμπλουτίσουμε την ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού με επιτυχίες ατομικές και ομαδικές, εγχώριες και διεθνείς.

Για την επίτευξη των παραπάνω, χρηματοδοτούμε εξ ιδίων, χωρίς καμία απολύτως βοήθεια από την Πολιτεία και βασιστήκαμε στις εξαγγελίες σας τις οποίες προσπαθήσαμε να κρίνουμε με κοινή λογική, λαμβάνοντας πρωτίστως υπόψη την κατάσταση που επικρατεί. Επενδύσαμε στον αθλητισμό, στην δημιουργία ικανών ομάδων, επενδύσαμε στην κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, επενδύσαμε στην προσέλκυση σπουδαίων αθλητών, δεσμευτήκαμε για τις πληρωμές αθλητών και δυσβάσταχτων δαπανών λειτουργίας. Δυστυχώς παραβλέψαμε την πιθανότητα του βιασμού της κοινής λογικής και του παραλογισμού ως μεθοδολογία λήψης αποφάσεων.

Πιστέψαμε ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων που η Πολιτεία επέβαλε και εμείς αυστηρά τηρούσαμε και τηρούμε, θα επέτρεπε το αυτονόητο της διατήρησης των προπονήσεων και αγώνων χωρίς θεατές στις διοργανώσεις των προαναφερθέντων αθλημάτων, όπως συμβαίνει σε όλο τον -επίσης πληττόμενο- κόσμο και όπως συμβαίνει στα αθλήματα των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ στη χώρα μας.

Έχουμε αναγκαστεί να αποδεχτούμε την επί μακρόν πλήρη απαξίωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την Πολιτεία, ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή αυτό θα αλλάξει και είναι επιλογή μας να στηρίζουμε αυτό που αγαπάμε με δικές μας οικονομικές θυσίες, τόσο εμείς οι παράγοντες όσο και οι ίδιοι οι αθλητές και οι οικογένειές τους.

Έχουμε αναγκαστεί να πορευόμαστε με την πλήρη έλλειψη οικονομικής βοήθειας εκ μέρους της Πολιτείας προς τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (μην αυταπατάσθε… οι όποιες οικονομικές παροχές προς τις αθλητικές ομοσπονδίες δεν καταλήγουν ούτε ως ελαχιστότατο ποσοστό στα σωματεία.

Κύριοι αρμόδιοι

Αθλητισμός και αθλητές δεν είναι ονόματα και αριθμοί, ούτε τα Σωματεία στα Μητρώα και οι καταστάσεις ψηφοφόρων στις εκλογές των Ομοσπονδιών που σώνει και καλά πρέπει να γίνουν, με ψηφοφόρους τους εκπροσώπους των σωματείων που μόλις και μετά βίας μπορούν ακόμη να αναπνέουν κάτω από την ταφόπλακά τους!

Αθλητισμός, σωματεία και αθλητές είναι η ψυχή και το σώμα των Ομοσπονδιών, εκ των οποίων κάποιες κόπτονται περισσότερο για τα προεκλογικά τους, παρά για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με χαρά είδαμε κάποιες Ομοσπονδίες να αντιδρούν, να φωνάζουν, να απαιτούν την απόσυρση της διάταξης εκτέλεσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Δυστυχώς κάποιες άλλες ακόμη κωφεύουν, δήθεν παρακολουθούν τα δρώμενα, αύριο θα ακούσουμε ότι προσπάθησαν θεσμικά, αλλά φαίνεται περισσότερο να βολεύονται ή να βολεύουν συμφέροντα με τέτοιου είδους διατάξεις…

Απαιτούμε να ανακληθεί κάθε διάταξη αποκλεισμού του αθλητισμού από την τελευταία ΚΥΑ και να πάψει να γίνεται η επίκληση της πανδημίας ως άλλοθι για οποιαδήποτε αδυναμία διαχείρισης της.

Απαιτούμε να επανέλθει σε πρώτη φάση, το αμέσως προηγούμενο της χθεσινής ΚΥΑ καθεστώς.

Κύριοι αρμόδιοι,

Μην προτρέπετε με τη συμπεριφορά σας, παράγοντες, που επενδύουν σε χρήμα και αγάπη για τον αθλητισμό (υποκαθιστώντας ακόμη και την απραξία / αδιαφορία της Πολιτείας), σε αποχώρηση από το χώρο.

Μην οδηγείτε τους αθλητές εκτός Ελλάδος ή ακόμη κι εκτός αθλητισμού.

Αντιληφθείτε την κοινή λογική στο ζήτημα αυτό, χωρίς να διακινδυνευτεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας (ατομικής και δημόσιας) και αποσύρετε τη διάταξη και ξανανοίξτε τον αθλητισμό, αρχικά ως είχε μέχρι προχθές και ακολούθως ακόμη περισσότερο και στα λοιπά αθλήματα Α1 με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Εκτιμούμε ότι η χθεσινή άμεση αντίδραση – προσπάθεια του αρμόδιου Υφυπουργού Αθλητισμού είναι ένα πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και ευχόμαστε η χθεσινή ανάρτηση – πρόσκλησή του για διόρθωση του λάθους στη σημερινή συνεδρίαση να τύχει αποδοχής από τους αρμοδίους να αποφασίσουν για την τύχη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Με την ευχή να αντιληφθείτε το μέγεθος των συνεπειών της λανθασμένης απόφασης που ελήφθη καταδικάζοντας τον Ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό και οδηγώντας σωματεία σε μαρασμό, παράγοντες στην διακοπή της ενασχόλησής τους με αυτόν και αθλητές σε διαβίωση εξαθλίωσης, επιφυλασσόμαστε να σας υποβάλλουμε σειρά μέτρων ανάκαμψης του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέσω ενεργειών στήριξης και απαλλαγών. Εφόσον αυτά τεθούν άμεσα επί τάπητος (λελογισμένα και όχι με την ίδια σπουδή για τη λήψη απόφασης θανατικής καταδίκης του ερασιτεχνικού αθλητισμού), ευελπιστούμε ότι θα βρούμε και πάλι, εμείς τα σωματεία, τον τρόπο για την επαναφορά της ομαλότητας στον αθλητισμό. Και φυσικά για την ανάπτυξή του, όπως χρόνια τώρα γίνεται μόνο από αθλητές και σωματεία…

Το Σωματείο ΑΕΚ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ