Είναι ο άνθρωπος των τίτλων. Είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές -αν όχι ο πιο επιτυχημένος- στην ιστορία όλων των τμημάτων του Συλλόγου, βάσει των τροπαίων που έχει κατακτήσει. Κάθε φουρνιά ξιφομάχων της ΑΕΚ έχει τη δική του σφραγίδα και η επιτυχημένη συνταγή συνεχίζεται και κάνει υπερήφανους όλους τους φιλάθλους της ΑΕΚ.
Ο λόγος φυσικά για τον Θανάση Δελενίκα, τον προπονητή του τμήματος Ξιφασκίας του Συλλόγου, ο οποίος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου θέλοντας να δώσει το στίγμα τόσο της αγωνιστικής χρονιάς που έχει πληγεί από την πανδημία, όσο και για τη συνέχεια. Ο τεχνικός της “Ένωσης” μιλά για τις Ακαδημίες και τα πλάνα του τμήματος, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και στέλνει το δικό του μήνυμα για την ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ ΑΕΚ 2020-21 που δίνει πνοή στο Σύλλογο, καθώς και τα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2020-21.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Θανάση Δελενίκα στο aek.gr:
– Θανάση, είμαστε στο καλοκαίρι του 2020, μίας αγωνιστικής σεζόν που ήταν ιδιαίτερα περίεργη για όλα τα σπορ. Ισχύει το ίδιο και για την Ξιφασκία;
“Φυσικά και ισχύει το ίδιο και για την ξιφασκία. Ήμασταν σε μια κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα, σε αγώνες εσωτερικού και εξωτερικού, όλα πήγαιναν καλά με την προπόνηση και με τους αγώνες και περιμέναμε τους επόμενους μεγάλους στόχους (το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Άντρων – Γυναικών, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων, αλλά φυσικά και το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της Προολυμπιακής χρονιάς για να κλειδώσουμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη Δώρα Γκουντούρα) και ξαφνικά από τη μια μέρα στην άλλη έγινε το lockdown και ανατράπηκαν όλα τα σχέδια. Μπήκαμε σε μια φάση μακράς αναμονής και αβεβαιότητας, με προτεραιότητα την υγεία όλων μας, αλλά και περιμένοντας την εξέλιξη της πανδημίας για να δούμε πως θα κινηθούμε στη συνέχεια, κάτι το οποίο δυστυχώς ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί”.
– Η ΑΕΚ πρόλαβε να αγωνιστεί σε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα των μικρών ηλικιακών κατηγοριών, κατακτώντας και πάλι τρόπαια και διακρίσεις. Ένα σχόλιο για αυτές τις διοργανώσεις, καθώς επίσης και για όλες αυτές τις φουρνιές αθλητών και αθλητριών, που ξεκινούν από τα πρωταρχικά στάδια της Ακαδημίας και φτάνουν έως την μεγάλη ομάδα. Δηλαδή, βλέπουμε ονόματα αθλητών και αθλητριών που ξεκίνησαν στα πολύ μικρά τμήματα και τώρα κυριαρχούν με τη φανέλα της ΑΕΚ στη μεγάλη ομάδα.
“Προλάβαμε να αγωνιστούμε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων ανδρών–Νέων Γυναικών με πολύ καλά αποτελέσματα για μια ακόμα χρονιά κατακτώντας κύπελλα και μετάλλια. Το τμήμα αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε επίπεδο ανανέωσης στις ηλικίες 13-17 ετών, αλλά το γεγονός αυτό δε μας στερεί τη δυνατότητα να πρωταγωνιστούμε ακόμα σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, καθώς η βάση που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ ισχυρή. Από το 2008 που βρίσκομαι στο Σύλλογο, αυτή τη στιγμή ξεκινάμε να χτίζουμε ουσιαστικά την τέταρτη γενιά αθλητών με πολλά παιδιά μεταξύ των ηλικιών 7-12 ετών τα οποία θέλουμε να τα κάνουμε όλο και πιο πολλά. Το γεγονός της πανδημίας, μας καθυστέρησε σε αυτή την προσπάθεια που θέλαμε να κάνουμε το Μάιο, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προσπαθήσουμε να το πραγματοποιήσουμε με την έναρξη της επόμενης χρονιάς.
Πραγματικά έχουν περάσει πάρα πολλά παιδιά από το τμήμα αυτά τα 12 χρόνια και όλοι έχουν βάλει το λιθαράκι τους για να δημιουργηθεί αυτό το υπέροχο οικοδόμημα για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανος. Όταν ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια το 2008 με τον ερχομό μου στο Σύλλογο, μετά την πρόταση που δέχτηκα από τον Team Manager της ομάδας τον Κώστα Ποτού, όλα τα παιδιά ήταν μεταξύ 8-12 ετών, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κάποιο αγωνιστικό υπόβαθρο, αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά αθλητές, ώστε να δημιουργηθεί στα μικρά παιδιά το κίνητρό για να μοιάσουν αγωνιστικά στους μεγαλύτερους αθλητές. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισα. Δηλαδή να τα κρατήσουμε με καλή προπόνηση, καλό κλίμα, αλλά και να τους δημιουργήσουμε ένα όραμα για το τι μπορούν να πετύχουν. Τα επόμενα χρόνια αυτό ήταν πολύ πιο εύκολο, καθώς είχαν αρχίσει να έρχονται τα πρώτα καλά αποτελέσματα. Πλέον τα μικρά παιδιά κάνουν προπόνηση πολλές φορές δίπλα σε Παγκόσμιους Πρωταθλητές, αθλητές που έχουν πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα στο εξωτερικό και Πρωταθλητές Ελλάδος και πολλές φορές τους κάνουν και οι ίδιοι προπόνηση. Πολλές φορές «χρησιμοποιώ» μεγάλους αγωνιστικά και ηλικιακά αθλητές μας για να με βοηθήσουν κυρίως στο κομμάτι της αγωνιστικής ψυχολογίας, καθώς είναι πολύ διαφορετικό να ακούς κάποια πράγματα από τους ίδιους σου τους συναθλητές οι οποίοι ήδη έχουν περάσει από το μονοπάτι που τώρα εσύ διανύεις. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν το βάρος του να αγωνίζεσαι για τη ΑΕΚ πλέον. Όλοι θέλουν να κάνουν αποτέλεσμα, αλλά μέσα από ένα υγιές κλίμα αλληλοεκτίμησης”.
– Ωστόσο, αναβλήθηκε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών, με τις ανακοινώσεις να έρχονται πάντως για την πραγματοποίηση των διοργανώσεων σε λίγους μήνες. Είναι κάτι που σας λυπεί, το γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι διοργανώσεις;
“Έχουν ήδη ανακοινωθεί οι ημερομηνίες για τα δύο εναπομείναντα Πρωταθλήματα. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων θα διεξαχθεί στις 12-13/09/2020 και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντρών Γυναικών θα διεξαχθεί στις 10-11/10/2020 εφόσον το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας. Οπότε δε χάθηκε καμία ευκαιρία. Η ευκαιρία είναι εκεί και μας περιμένει να την κατακτήσουμε”.
– Μίλησε μας για την Ακαδημία της ΑΕΚ στην Ξιφασκία. Ποιο είναι το πλάνο και η μεθοδικότητα που ακολουθείται για να υπάρχουν όλες αυτές οι επιτυχίες;
“Όσο κι αν ακουστεί περίεργο, στην Ακαδημία τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από ότι στα αγωνιστικά τμήματα όσον αφορά και το αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και το διοικητικό. Στο αγωνιστικό κομμάτι, η δουλειά που γίνεται είναι πολύ λεπτομερής ώστε οι αθλητές να έχουν τέλειες βάσεις για να είναι άξιοι να περάσουν στο αγωνιστικό τμήμα, αλλά και να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και με τους προπονητές. Η ηλικία μεταξύ 7-12 ετών είναι ηλικία εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα και ποτέ δε με ενδιέφερε το αποτέλεσμα σε αυτές τις ηλικίες, καθώς το σημαντικό είναι τα παιδιά να μάθουν το άθλημα σε βάθος. Αν πιέσεις τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες για το αποτέλεσμα, δυο περιπτώσεις υπάρχουν, ή θα τα χάσεις ή δε θα το κάνουν ποτέ. Το αποτέλεσμα έρχεται ούτως ή άλλως, όπως άλλωστε και συμβαίνει, μέσα από τη διαδικασία εκμάθησης και διασκέδασης. Όταν έρθει η ώρα για το αποτέλεσμα, οι ίδιοι οι αθλητές αποζητούν την πίεση και έρχεται με πολύ φυσικό τρόπο.
Πέρα, όμως, από το αγωνιστικό κομμάτι το οποίο είναι ο καθρέφτης των προσπαθειών όλων μας, υπάρχει και το διοικητικό κομμάτι. Όταν ένας γονέας φέρνει το παιδί του σε ένα οποιοδήποτε τμήμα της ΑΕΚ, γνωρίζει πως φέρνει το παιδί του σε έναν αθλητικό κολοσσό και αυτό είναι που θέλει να δει σε όλα τα επίπεδα. Η προσπάθεια των τελευταίων ετών είναι εξαιρετική, καθώς είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε όλοι ασφαλείς από εμένα μέχρι τους αθλητές και τους γονείς τους, ειδικά στις μικρές ηλικίες αθλητών, καθώς ξέρουν ακριβώς που να απευθυνθούν για κάθε πρόβλημα. Γνωρίζουν πού να απευθυνθούν στα Γραφεία, με ποιους ανθρώπους θα μιλήσουν εκεί και πως ο προβληματισμούς τους δε θα περάσει στα αζήτητα, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι και τον Πρόεδρο, τον κ. Αλεξίου, για να βρεθεί η λύση. Φυσικά, οι δράσεις της διοίκησης δε σταματούν εκεί. Με βοηθούν με τον εξοπλισμό που χρειάζομαι για τους αρχάριους αθλητές μας, και όχι μόνο, καθώς στηρίζουν σε επίπεδο υλικών τους πρωταθλητές μας σαν ανταμοιβή για τις προσπάθειες τους, αλλά γίνονται και άλλα σχέδια τα οποία θέλουν περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθούν όπως είναι η δημιουργία του δικού μας χώρου προπόνησης καθώς τα τελευταία 12 χρόνια φιλοξενούμαστε στο 1ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας. Κάποια πράγματα χρειάζονται το χρόνο τους για να γίνουν. Άλλωστε «η Ρώμη δε χτίστηκε σε μια μέρα»”.
– Φυσικά, το 2020 ήταν και χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων. Μαζί με τη Δώρα Γκουντούρα, μία εκ των κορυφαίων αθλητριών όχι μόνο στην Ιστορία της ΑΕΚ, αλλά και στην Ιστορία της χώρας, είστε αυτό που λέμε “μία ανάσα” από την πρόκριση. Μίλησε μας για αυτό καθώς και για όσους σας στηρίζουν. Σας έχει βγάλει εκτός πλάνων η όλη κατάσταση που επικρατεί;
“Αυτό που έχουμε πετύχει με τη Δώρα Γκουντούρα οι περισσότεροι το αποκαλούν θαύμα. Εγώ θα το αποκαλούσα αποτέλεσμα στοχευμένης και λεπτομερούς δουλειάς και πειθαρχίας, τίποτα διαφορετικό δηλαδή από τον τρόπο με το οποίο δουλεύω με όλους τους αθλητές του συλλόγου. Οι Ρώσοι δουλεύουν με χίλιους αθλητές για να βγάλουν έναν αθλητή κορυφαίου επιπέδου. Εμείς βγάλαμε αυτόν τον έναν ανάμεσα σε περίπου εκατό αθλητές που έχουν περάσει από το τμήμα αυτά τα 12 χρόνια παρουσίας μου και άλλους δέκα σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο διεθνώς στις κατηγορίες εφήβων και νέων και ελπίζω στους επόμενους 100-200 να βγάλουμε άλλον έναν. Αντιλαμβάνεσαι, λοιπόν, το επίπεδο δυσκολίας αν αναλογιστεί κανείς και το επίπεδο υποδομών και οικονομικής στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη χώρα μας.
Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ακρόπολις που διεξήχθη στη χώρα μας στις 8 Μαρτίου και το ιστορικό χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η Δώρα, βρεθήκαμε μια ανάσα από την πρόκριση καθώς υπολειπόταν ένας ακόμα αγώνας για αν την κλειδώσουμε στο Βέλγιο στις 22 Μαρτίου. Αυτός ο αγώνας προφανώς και δεν έγινε και η ενημέρωση που έχω από τον Πρόεδρο της ΕΟΞ, κ. Μανώλη Κατσιαδάκη, ο οποίος είναι και Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (FIE), είναι πως σκοπός της FIE είναι να γίνει από τον Νοέμβριο και μετά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Πάντως, η οριστικοποίηση των προκριμένων αθλητών θα γίνει στις 4 Απριλίου του 2021, οπότε και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει γίνει και αυτός ο αγώνας.
Σίγουρα αυτή η κατάσταση μας έχει βάλει σε μία κατάσταση αναμονής, αλλά το αν θα σε βγάλει εκτός πλάνων εξαρτάται από τον τρόπο που βλέπεις και αντιμετωπίζεις τα γεγονότα. Δεδομένου ότι δε σταματήσαμε σχεδόν καθόλου να προπονούμαστε, εκτός από τις πρώτες δυο εβδομάδες του lockdown που τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, εγώ το είδα σαν μια ευκαιρία να βελτιωθούμε σε κάποιους τομείς, ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι όποτε και αν διεξαχθούν τελικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες και εφόσον πρώτα οριστικοποιήσουμε την πρόκριση και αυτό ακριβώς πέρασα και στη Δώρα και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζουμε και δουλεύουμε απόλυτα στοχευμένα και δε κάνουμε απλά προπόνηση για να μην καθόμαστε.
Όλα ξεκινούν από τη Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και τον κ. Σπύρο Καπράλο ο οποίος στηρίζει πολύ το άθλημά μας και την προσπάθεια που κάνουμε με τη Δώρα Γκουντούρα και τον ευχαριστούμε πολύ. Μέσα από την ΕΟΕ διαχέονται χρήματα στην Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας (ΕΟΞ) τα οποία χρησιμοποιούνται για όλες τις ανάγκες μας. Αγώνες, προετοιμασίες, φυσικοθεραπείες, υλικοτεχνική υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια που έχουν σοβαρέψει πολύ τα πράγματα και όλοι άρχισαν να βλέπουν αυτό για το οποίο δουλεύουμε εδώ και χρόνια, έχουμε την απαραίτητη υποστήριξη για τον άρτιο προγραμματισμό που επιθυμώ για την προετοιμασία μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Φυσικά, η ΑΕΚ βρίσκεται στο πλευρό μας. Δε θυμάμαι να ζήτησα κάτι από τον κ. Αλεξίου και τη διοίκηση γενικότερα, και να το αρνήθηκαν ποτέ και αυτό δεν αφορά μόνο τη Δώρα όπως προανέφερα. Αυτό τα λέει όλα με βάση τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει το Σωματείο, αλλά και γενικότερα η χώρα”.
– Επομένως, αυτή τη στιγμή αν έπρεπε να ορίσεις ένα πλάνο, έστω και με την υπάρχουσα κατάσταση, τι μπορούμε να περιμένουμε για το επόμενο διάστημα τόσο σε επίπεδο συλλογικό, όσο και των Ολυμπιακών Αγώνων;
“Ο Σύλλογος έχει ανοίξει από τις αρχές Ιουνίου και τα παιδιά προπονούνται δυνατά, ώστε να καλυφθεί το χαμένο έδαφος και θα μείνουμε ανοιχτοί μέχρι τις 10 Ιουλίου. Σκοπός μου είναι να ξεκινήσουμε προετοιμασία το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, καθώς όπως προανέφερα οι αγωνιστικές υποχρεώσεις θα ξεκινήσουν πολύ δυνατά με τα αναβληθέντα πρωταθλήματα τα οποία είναι πολύ νωρίς και τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα. Όσον αφορά τη Δώρα, θα συνεχίσουμε προπονήσεις μέχρι τέλος Ιουλίου και μάλλον θα κάνουμε… διακοπές όλο τον Αύγουστο, καθώς έχουμε χρόνο για να προετοιμαστούμε και για το Πρωτάθλημα Γυναικών, αλλά και για το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της Προολυμπιακής χρονιάς όποτε διεξαχθούν τελικά”.
– Τέλος, παρά το γεγονός ότι το άθλημα της Ξιφασκίας δεν είναι από αυτά που θα γεμίσουν στάδια στη χώρα μας, ο κόσμος της ΑΕΚ σας αγαπάει και εκφράζει συνεχώς τη στήριξή του. Υπάρχει ένα μήνυμα που θες να τους στείλεις;
“Εδώ θα μιλήσω για όνειρο και όχι για στόχο. Όνειρο μου είναι μια μέρα να έρχονται φίλαθλοι της ομάδας και να στηρίζουν με τη φυσική τους παρουσία τους αθλητές μας! Έχει συμβεί μερικές φορές και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό όπως στο Λονδίνο, στη Σόφια και στη Φιλιππούπολη που η στήριξή τους ήταν συγκινητική και απογείωσαν των απόδοση των αθλητών μας. Πάντως από αυτούς τους αγώνες γυρίσαμε με μετάλλια στην Ελλάδα! Το γνωρίζω πως διαβάζουν για εμάς και ενημερώνονται για τις εξελίξεις του τμήματος μεγάλο μέρος των φιλάθλων του Σωματείου, αλλά όπως σε κάθε άθλημα έτσι και στο δικό μας, μια φωνή παραπάνω σε κάνει να βγάλεις φτερά.
Επίσης θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα σημαντικό κομμάτι στήριξης του κόσμου της ΑΕΚ που είναι η ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ ΑΕΚ 2020-21 και είναι μια από τις ελάχιστες πηγές εσόδων της Ερασιτεχνικής, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλα έχουν παγώσει στον αθλητισμό γενικότερα. Το ποσό για την αγορά της είναι ελάχιστο, μόλις 10€, αλλά η βοήθεια που δίνει σε όλα τα τμήματα είναι μέγιστη και το έχουμε νιώσει αυτό στο παρελθόν με την πραγματοποίηση αιτημάτων μας προς τη διοίκηση που σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατο. Η ΚΑΡΤΑ ΦΙΛΟΥ ΑΕΚ 2020-21 δίνει πνοή σε όλο το Σύλλογο. Θα ήταν, λοιπόν, πολύ σημαντικό όλοι να δώσουν αυτά τα ελάχιστα χρήματα από το υστέρημά τους για να ενισχύσουν τις προσπάθειες που κάνουμε όλοι μας για να κρατάμε τη σημαία της ΑΕΚ ψηλά σε κάθε διοργάνωση και σε κάθε άθλημα. Φυσικά, υπάρχουν και τα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ 2020-21 για τα ομαδικά τμήματα τα οποία χρειάζονται τη στήριξη όλων για να φέρουν ακόμα περισσότερες επιτυχίες”.