ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Προτάσεις της ΑΕΚ σε Δημόσιο και Ομοσπονδίες


Τα ερασιτεχνικά σωματεία είναι αυτά που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια πανδημία. Η ΑΕΚ έκανε συνολικά τις προτάσεις της για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την Πολιτεία αλλά και τις οικείες ομοσπονδίες. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί τα όσα προτείνει η ΑΕΚ είναι τα ελάχιστα που μπορούν να γίνουν για να επιβιώσει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μιας και πλέον ακόμα και η λειτουργία των ακαδημιών, που αποτελούν την βάση του, καθίσταται αμφίβολη.

Το Ελληνικό Δημόσιο, υπό την στενή ή την ευρεία έννοια:

-Να παραχωρήσει δωρεάν μέχρι την 30.6.2021 τη χρήση όλων των δημοσίων γηπέδων, προπονητηρίων και κολυμβητηρίων (περιλαμβανομένων ΟΑΚΑ, Αγίου Κοσμά, ΣΕΦ) που χρησιμοποιούσαν φέτος τα αθλητικά σωματεία, για τις ίδιες ημέρες και ώρες, που ίσχυαν και φέτος και να διαθέσει και όσα μέχρι σήμερα παρέμεναν κλειστά ή ήταν περιορισμένης αθλητικής χρήσης.

-Από κοινού με τους οικείους Δήμους και τον ΟΣΚ, να παρέχει στα Σωματεία που εδρεύουν στους Δήμους, κάθε δημοτικό αθλητικό χώρο και αθλητική εγκατάσταση και κάθε σχολικό γυμναστήριο και αίθουσες που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών προπόνησης κλειστού χώρου οποιουδήποτε αθλήματος.

-Να αναλάβει την πληρωμή του 50% τουλάχιστον των μισθωμάτων ιδιωτικών γυμναστηρίων, κολυμβητηρίων, προπονητηρίων, εντευκτηρίων και εν γένει αθλητικών χώρων ή αιθουσών που έχουν μισθωθεί από τα σωματεία σε χρόνο προγενέστερο της 1.1.2020.

-Να αναλάβει το κόστος προσωρινής διαμονής αθλητών που φοιτούν στην Δευτέρα ή Τρίτη Τάξη Λυκείου ή στο Πανεπιστήμιο και είναι εγγεγραμμένοι σε ερασιτεχνικό σωματείο που βρίσκεται στον τόπο προσωρινής διαμονής τους και απέχει τουλάχιστον 200 χλμ από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και να δεσμευτεί για την εγγραφή τους σε δημόσια λύκεια ή στην μεταγραφή τους στις αντίστοιχες σχολές της περιοχής προσωρινής διαμονής τους για το επόμενο σχολικό / ακαδημαϊκό έτος.

-Να δεσμευτεί έναντι των οικείων Ομοσπονδιών για την καταβολή άπαξ οικονομικού βοηθήματος σε κάθε ενήλικο αθλητή ηλικίας 18 έως 34 ετών οποιουδήποτε ερασιτεχνικού αθλήματος για τους μήνες από Σεπτέμβριο 2020 έως Ιούνιο 2021.

-Να δεσμευτεί έναντι των οικείων Ομοσπονδιών για την καταβολή μηνιαίου βοηθήματος 150 έως 300 ευρώ σε κάθε προπονητή Ακαδημιών και τμημάτων Υποδομών ερασιτεχνικών αθλημάτων, αναλόγως των ωρών απασχόλησής του, που θα συνεχίσει να απασχολείται στο ίδιο σωματείο κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 – Ιουνίου 2021.

-Να παρέχει στις Ομοσπονδίες τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη όλων των δαπανών μετακίνησης των αποστολών των ομάδων των ερασιτεχνικών σωματείων στους αγώνες των Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων πρώτης και δεύτερης τη τάξει κατηγορίας ανδρών και γυναικών (βόλεϊ, χάντμπολ, πόλο, ποδόσφαιρο σάλας, επιτραπέζια αντισφαίριση, ράγκμπι κλπ) και των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων των ατομικών αθλημάτων (στίβος, ξιφασκία, πυγμαχία, ποδηλασία, κικ μπόξινγκ, καράτε, τζούντο, ταε κβο ντο, επιτραπέζια αντισφαίριση, αντισφαίριση κλπ) που διοργανώνονται από αυτές.

-Να παρέχει στις Ομοσπονδίες τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη όλων των δαπανών διαιτησίας, παρατηρητών και γραμματείας όλων των αγώνων όλων των κατηγοριών όλων των αθλημάτων.

-Να παρέχει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα πλήρους απαλλαγής σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που γίνονται χορηγοί ή υποστηρικτές των ερασιτεχνικών σωματείων.

-Να παρέχει οικονομική ενίσχυση στα σωματεία μέσω αποζημίωσης για τα τηλεοπτικά δικαιώματα που εκχωρούνται στις Ομοσπονδίες υπέρ της Δημόσιας Τηλεόρασης, που θα καλύπτει τα ερασιτεχνικά αθλήματα εκτενώς και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλει στην πρόοδο, διάδοση και ανάπτυξη των αθλημάτων και στην αύξηση της τηλεοπτικής προβολής χορηγών του αθλητικού χώρου.

-Να απαλλαγούν τα Σωματεία από την πληρωμή ΦΠΑ στις αγορές αθλητικού εξοπλισμού και εν γένει αθλητικών υλικών και προϊόντων.

-Να απαλλαγούν τα σωματεία από πληρωμή ΦΠΑ που αφορά σε δαπάνες διαμονής και εστίασης αθλητών και αποστολών ομάδων ερασιτεχνικών σωματείων.

-Να απαλλαγούν τα σωματεία από πληρωμή ΦΠΑ που αφορά σε δαπάνες αγοράς ιατροφαρμακευτικών υλικών, νερών, ισοτονικών, συμπληρωμάτων διατροφής.

-Να παρασχεθούν ειδικές κάρτες δωρεάν χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς στους ερασιτέχνες αθλητές για τις μετακινήσεις τους προς και από τους τόπους προπόνησης και εκγύμνασης.

-Να παρέχονται άμεσα με δαπάνη του Δημοσίου τεστ εξέτασης για τον κορονοϊό σε όλους τους ερασιτέχνες αθλητές, μέσω δημοσίων και ιδιωτικών ιατρικών φορέων.

-Να παρέχονται δωρεάν ικανές ποσότητες αντισηπτικών και απολυμαντικών στα Σωματεία, για την απολύμανση του αθλητικού εξοπλισμού και των χώρων άθλησης καθημερινά, καθώς και βοηθητικών υλικών και προϊόντων καθαρισμού.

Οι οικείες αθλητικές Ομοσπονδίες:

-Να απαλλάξουν τα Σωματεία και τους αθλητές, μέχρι την 30.6.2021, από την καταβολή οποιωνδήποτε ποσών συνδρομών, τελών και παραβόλων συμμετοχής των Σωματείων ή των αθλητών ατομικά στις διοργανώσεις τους.

-Να απαλλάξουν τα Σωματεία και τους αθλητές από την πληρωμή παραβόλων εγγραφών και μεταγραφών και έκδοσης δελτίων και καρτών υγείας, μέχρι την 30.6.2021.

-Να απαλλαγούν οι προπονητές και οι συνοδοί από την πληρωμή παραβόλων έκδοσης καρτών προπονητών και συνοδών.

-Να μεριμνήσουν, ώστε να επιτευχθεί η υλοποίηση των ανωτέρω περιγραφέντων μέτρων, που ζητούνται από την Πολιτεία.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ