ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ – ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΥ 4603/2019


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι – ΕΠΩΝΥΜΙΑ – ΕΔΡΑ – ΣΚΟΠΟΣ – ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

Άρθρο 1°

Στην Αθήνα το έτος 1924 ιδρύθηκε το Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως» και τον διακριτικό τίτλο «Α.Ε.Κ». Στην αλλοδαπή η επωνυμία του Σωματείου θα αναφέρεται ως “AEK SPORTS CLUB” ή “AEK ATHLETIC CLUB”  και διακριτικό τίτλο ΑΕΚ.

Ιστορική έδρα του Σωματείου κατά το χρόνο σύστασής του έχει η Αθήνα, η φορολογική έδρα του όμως βρίσκεται στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής και τα γραφεία του επί της οδού Φωκών αρ. 9. Το Σωματείο μπορεί να λειτουργεί υποκαταστήματα οπουδήποτε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διάρκεια του Σωματείου ορίζεται αόριστη.

 

Άρθρο 2°

Σκοπός του Σωματείου είναι:

(α) η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών του για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες,

(β) η προώθηση του αθλητισμού και του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η μετάδοση των αθλητικών ιδεωδών, του ευ αγωνίζεσθαι, των ηθικών και αθλητικών αξιών και η ανάπτυξη όλων των αθλημάτων ανοικτών και κλειστών γηπέδων σε επίπεδο αθλητικών υποδομών και ακαδημιών, όπως –ενδεικτικά και όχι περιοριστικά- ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο σάλας, ποδόσφαιρο άμμου, καλαθοσφαίριση, μπάσκετ 3 ον 3, πετοσφαίριση, πετοσφαίριση άμμου, πετοσφαίριση στο χιόνι, χειροσφαίριση, χειροσφαίριση άμμου, κλασσικός αθλητισμός, στίβος, γυμναστική ρυθμική κι ενόργανη, αεροβική, τραμπολίνο, πάλη, πυγμαχία, τάε κβο ντο, ζίου ζίτσου, τζούντο, καράτε, μάϊ τάϊ, ΜΜΑ, άρση βαρών, δυναμικό τρίαθλο, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, αντιπτέριση, κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, καταδύσεις, υδατοσφαίριση, ποδηλασία, ξιφασκία, σκάκι, αγωνιστικό μπρίτζ, αγωνιστικό μπιλιάρδο, επιτραπέζιο ποδόσφαιρο, μπόουλινγκ, ηλεκτρονικά σπορ, σκι, μοντέρνο πένταθλο, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, μπάσκετ με αμαξίδιο, ΑμεΑ κλπ.

(γ) η ανάπτυξη ακαδημιών και υποδομών, παιδικού και εφηβικού αθλητισμού, καθώς και η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού,

(δ) η διενέργεια και οργάνωση αθλητικών οργανώσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και πάσης φύσης συναφείς εκδηλώσεις.

(ε) η τέλεση εκδηλώσεων που εντάσσονται στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού όπως η συγκέντρωση, προβολή και ενημέρωση των ιστορικών αρχείων του κάθε αθλήματος που καλλιεργεί το Σωματείο, η προβολή των δραστηριοτήτων του σωματείου μέσω επίσημης ιστοσελίδας και επίσημων σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του, η συνεργασία με άλλους οργανισμούς που έχουν παρόμοιους ή παραπλήσιους στόχους και μπορούν να εξυπηρετήσουν τη δημιουργία δικτύων ανάπτυξης και ακαδημιών και τμημάτων υποδομών στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, η συνεργασία με τη Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ και εν γένει πολιτιστικούς φορείς για την ανάδειξη της ιστορίας, των μνημών και των παραδοσιακών αξιών της ΑΕΚ, καθώς και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην πραγμάτωση του σκοπού του Σωματείου.

 

Άρθρο 3°

Μέσα για την πραγματοποίηση του σκοπού του Σωματείου είναι:

α) Η σύναψη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συμβάσεων χορηγίας και διαφήμισης με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την ανάπτυξη της αθλητικής δραστηριότητάς του.

β) Η παραχώρηση και η εκμίσθωση ακινήτων και αθλητικών εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας του Σωματείου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατά την εκάστοτε ισχύουσα Νομοθεσία.

γ) Η οργάνωση αθλητικών αγώνων, σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων εν γένει.

δ) Η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, εντευκτηρίου και βιβλιοθήκης.

ε) Η διοργάνωση εκδρομών και περιηγήσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

στ) Η συνεργασία με αθλητικά Σωματεία, Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ζ) Η συμμετοχή σε αθλητικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες που λειτουργούν κατά την ισχύουσα κάθε φορά Νομοθεσία.

 

Άρθρο 4°

Το Σωματείο μπορεί να διατηρεί τμήματα Ακαδημιών, Υποδομών, Ανδρών και Γυναικών, Μη Ενεργών Ενηλίκων και Βετεράνων στα αθλήματα:

ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο σάλας, ποδόσφαιρο άμμου, καλαθοσφαίριση, μπάσκετ 3 ον 3, πετοσφαίριση, πετοσφαίριση άμμου, πετοσφαίριση στο χιόνι, χειροσφαίριση, χειροσφαίριση άμμου, κλασσικός αθλητισμός, στίβος, γυμναστική ρυθμική κι ενόργανη, αεροβική, τραμπολίνο, πάλη, πυγμαχία, τάε κβο ντο, ζίου ζίτσου, τζούντο, καράτε, μάϊ τάϊ, ΜΜΑ, άρση βαρών, δυναμικό τρίαθλο, αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, αντιπτέριση, κολύμβηση, συγχρονισμένη κολύμβηση, τεχνική κολύμβηση, καταδύσεις, υδατοσφαίριση, ποδηλασία, ξιφασκία, σκάκι, αγωνιστικό μπρίτζ, αγωνιστικό μπιλιάρδο, επιτραπέζιο ποδόσφαιρο, μπόουλινγκ, ηλεκτρονικά σπορ, σκι, μοντέρνο πένταθλο, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, μπάσκετ με αμαξίδιο, ΑμεΑ.

Το Σωματείο δύναται να ιδρύει και άλλα τμήματα μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και έγκριση της Γενικής Συνέλευσης.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ.- ΠΟΡΟΙ – ΜΕΛΗ

Άρθρο 5°

Πόροι του Σωματείου είναι: α) Οι Συνδρομές των μελών, που καταβάλλονται εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου εκάστου ημερολογιακού έτους, και σε περίπτωση εγγραφής του μέλους μετά του δικαιώματος εγγραφής, β) Το δικαίωμα εγγραφής που καταβάλλεται με την εγγραφή του μέλους, γ) Τυχόν έκτακτες εισφορές που θα επιβάλλει η Γενική Συνέλευση, δ) Δωρεές, ε) Ενισχύσεις του Δημοσίου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομικών προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δίκαιου, Δημοσίων οργανισμών και τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων ζ) Έσοδα από εκδηλώσεις ή εράνους νομικών, καθώς και τα έσοδα από την συμμετοχή του Σωματείου σε νομικά πρόσωπα (Ανώνυμες εταιρείες, κοινοπραξίες κ.λ.π.) κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η) Από εκμισθώσεις ακινήτων (οικοπέδων καταστημάτων της ιδιοκτησίας του). θ) Από χορηγίες ή διαφημίσεις τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων σύμφωνα με τον Ελληνικό Νόμο και τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Για την εκποίηση κατά οιονδήποτε τρόπο ή και αλλαγή των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου κατ’ εξαίρεση, εάν οι παραπάνω εγκαταστάσεις δεν καλύπτουν ή δεν εξυπηρετούν πλέον τις αγωνιστικές ανάγκες του Σωματείου ή υφίσταται άφευκτη ανάγκη, επιτρέπεται η εκποίησή τους για την κατασκευή ή απόκτηση νέων που πληρούν τις ανάγκες του ή την αλλαγή χρήσης. Αποκλειστικά αρμόδιο να βεβαιώσει τα ανωτέρω καθίσταται το άρθρο 825 ΚπολΔ δικαστήριο. Απαιτείται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων 2/3 των μελών.

 

Άρθρο 6°

1.- Μέλος του Σωματείου μπορεί να εγγραφεί όποιος έχει συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας του με αίτησή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο συνοδευόμενη από πρόταση δύο (2) μελών του Σωματείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιούται να εξετάσει και αιτήσεις που δεν συνοδεύονται από πρόταση δύο μελών του Σωματείου. Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την υποχρέωση να εγκρίνει την αίτηση εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της ή να εκδώσει αιτιολογημένη απόφαση για την απόρριψη της. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη τότε θεωρείται ότι η αίτηση έχει εγκριθεί. Κατά της απορριπτικής απόφασης ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκάστοτε νομοθεσία.

Μετά πάροδο ενός έτους από την εγγραφή τα νέα μέλη αποκτούν δικαίωμα να εκλέγουν και εκλέγονται μετά όμως από υποβολή συντασσόμενου από το Διοικητικό Συμβούλιο πίνακα προς την Γενική Συνέλευση στον οποίο να εμφανίζονται τα μέλη που έχουν συμπληρώσει το ανωτέρω απαραίτητο χρονικό διάστημα από την εγγραφή τους. Κατά τα λοιπά συμμετέχουν κανονικά στις Γενικές Συνελεύσεις.

2.- Η παράλειψη καταβολής της ετήσιας συνδρομής του μέλους για δύο (2) συνεχή έτη συνεπάγεται τη διαγραφή του, μετά όμως από προηγούμενη έγγραφη ειδοποίησης του και απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

3.- Μέλος που διαγράφηκε για οφειλές συνδρομών προς το Σωματείο δεν εγγράφεται χωρίς την προηγούμενη καταβολή των οφειλών και απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 παρόντος άρθρου.

4.- Η ετήσια συνδρομή και το ποσό της εγγραφής ορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

5.- Δεν επιτρέπεται να είναι μέλη Σωματείου οι εν ενεργεία και μη διαιτητές ομαδικών αθλημάτων καθώς και οι εν ενεργεία προπονητές των αθλημάτων που καλλιεργούνται από το Σωματείο. Επίσης απαγορεύεται να είναι μέλη όσοι έχουν καταδικασθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τα αδικήματα που προβλέπονται στο άρθρο 3 παρ. 1 του ν. 2725/1999 καθώς και όσοι εμπίπτουν στις υπόλοιπες διατάξεις του ίδιου άρθρου.

6.- Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, πρόσωπα που πρόσφεραν μεγάλες υπηρεσίες στο Σωματείο ή γενικά στον αθλητισμό. Τα ανωτέρω μέλη παρευρίσκονται μόνο με δικαίωμα λόγου στις Γενικές Συνελεύσεις, απαλλάσσονται της συνδρομής προς το Σωματείο και έχουν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου και διακεκριμένης θέσης σε κάθε είδους εκδηλώσεις του Σωματείου.

7.- Το μέλος του Σωματείου οφείλει να παρέχει πλήρη επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας του (διεύθυνση οικίας και εργασίας, τηλέφωνα, ηλεκτρονική διεύθυνση) με κάθε μεταβολή αυτών.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ.- ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 7°

Η Γενική Συνέλευση είναι το κυρίαρχο όργανο του Σωματείου.

1.- Αποφασίζει για κάθε θέμα του Σωματείου και έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τα εξής θέματα: α) την έγκριση διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, β) την απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη, γ) την έγκριση Προϋπολογισμού, δ) την εκλογή Διοικητικών Συμβουλίων και Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων του σωματείου σε υπερκείμενες αθλητικές ενώσει και ομοσπονδίες, ε) την αντικατάσταση αντιπροσώπων για την εκπροσώπηση του Σωματείου στις Γενικές Συνελεύσεις των Τοπικών Επιτροπών, Ενώσεων ή Ομοσπονδιών που το Σωματείο τυγχάνει μέλος τους, στ) τον ορισμό του ποσού εγγραφής και της ετήσιας συνδρομής των μελών, ζ) την ανακήρυξη των επίτιμων μελών η) την αγορά ή την εκποίηση ακινήτων του Σωματείου, θ) την τροποποίηση του Καταστατικού και ι) τη διάλυση του Σωματείου.

2.- Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά μια φορά το χρόνο και έκτακτα όταν το αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ζητήσει το 1/3 των μελών του Σωματείου που είναι ταμειακώς εντάξει, με αίτηση στην οποία αναφέρονται και τα θέματα που θα συζητηθούν. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από τον Πρόεδρο και το Γραμματέα με έγγραφη πρόσκληση στην οποία αναφέρονται η ημέρα, η ώρα, ο τόπος και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, καθώς επίσης και η αναφορά ότι αν δεν υπάρξει απαρτία η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ορισμένη ημερομηνία, καθώς και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία σχετικά με τη διεξαγωγή της Συνέλευσης. Η πρόσκληση τοιχοκολλείται στα γραφεία του Σωματείου, αναρτάται στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου (www.aek.gr) και δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον καθημερινή εφημερίδα (πολιτική ή αθλητική – κατά προτίμηση με κύρια δημοσιογραφική θεματολογία που αφορά στην ΑΕΚ), οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν την Γενική Συνέλευση. Το Σωματείο έχει την ευχέρεια να προβεί και σε ενημερώσεις των μελών του για τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών ή δια μηνυμάτων ή έντυπης ή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

3.- Το Δ.Σ. κατά τη σύγκληση της Γ.Σ., καταρτίζει και δημοσιεύει πίνακα των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γ.Σ. Κάθε μέλος του σωματείου έχει δικαίωμα να υποβάλλει έγγραφες αντιρρήσεις κατά του Πίνακα ενώπιον του Δ.Σ., μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ημερών από τη δημοσίευσή του. Εκπρόθεσμες αντιρρήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη. Το Δ.Σ. αποφασίζει τελεσίδικα επί των αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα το αργότερο μέχρι την παραμονή της ημερομηνίας διεξαγωγής της Γ.Σ. και σε περίπτωση, θετικής απόφασης, τροποποιεί τον πίνακα ανάλογα. Ο τροποποιημένος πίνακας των μελών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στη Γ.Σ. δημοσιεύεται το αργότερο την παραμονή της ημερομηνίας διεξαγωγής της.

 

Άρθρο 8°

Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται σ’ αυτή το ½ των μελών που είναι ταμειακώς εντάξει.

Στην επαναληπτική Γενική Συνέλευση, που συγκαλείται ελλείψει της απαρτίας της ανωτέρω παραγράφου, υπάρχει απαρτία, όσα μέλη κι αν παρευρίσκονται. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης παίρνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών που παραβρίσκονται, εκτός αν ορίζει διαφορετικά ο νόμος ή το Καταστατικό.

Στις γενικές Συνελεύσεις προεδρεύει ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και έχει ως Γραμματέα τον Γενικό Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου, σε περίπτωση δε κωλύματός τους, αντικαθίστανται από άλλα μέλη του Δ.Σ. και σε περίπτωση κωλύματος μελών του Δ.Σ. από μέλη του Σωματείου.

Ειδικά όταν πρόκειται για τις Γενικές Συνελεύσεις που έχουν ως αντικείμενο την διενέργεια αρχαιρεσιών για τα όργανα του Σωματείου καθώς και για την εκλογή των αντιπροσώπων του σωματείου σε υπερκείμενες αθλητικές ενώσεις και ομοσπονδίες, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αναλαμβάνει προσωρινά Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, διαπιστώνει απλά την ύπαρξη απαρτίας και μετά διενεργεί ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης. Ο εκλεγείς Πρόεδρος προχωρεί στη συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης διευθύνει τις συζητήσεις της Γενικής Συνέλευσης, δίδει το λόγο σε κάθε μέλος που τον ζητά και καθορίζει το χρόνο των ομιλιών, αφαιρεί το λόγο από κάθε παρεκτρεπόμενο μέλος και υπογράφει το πρακτικό της Εφορευτικής Επιτροπής μετά των μελών αυτής.

Κατά τις Γενικές Συνελεύσεις η ψηφοφορία διεξάγεται φανερά δι’ ανατάσεως της χειρός ή δια ονομαστικής κλήσεως εκτός των θεμάτων που αφορούν την εκλογή Προέδρου Γενικής Συνέλευσης, Προέδρου και μελών Διοικητικού Συμβουλίου, μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής και μελών της Εφορευτικής Επιτροπής.

 

Άρθρο 9°

1.Οι αρχαιρεσίες για τα όργανα του Σωματείου καθώς και για την εκλογή των αντιπροσώπων του σωματείου σε υπερκείμενες αθλητικές ενώσεις και ομοσπονδίες, διεξάγονται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει υποχρεωτικά δικαστικός αντιπρόσωπος, που είναι δικηγόρος ο οποίος ορίζεται μετά από αίτηση του σωματείου στο Δικηγορικό Σύλλογο στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει το Σωματείο. Τα υπόλοιπα μέλη της εφορευτικής επιτροπής εκλέγονται από το σώμα της Γ.Σ..

2.Δικαίωμα να εκλεγούν στα όργανα του Σωματείου ή αντιπρόσωποι αυτού στις υπερκείμενες αθλητικές οργανώσεις, ενώσεις και ομοσπονδίες, έχουν μόνο τα μέλη του σωματείου που ασκούν δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τα ανωτέρω. Ειδικά οι υποψήφιοι για εκλογή αντιπρόσωποι του σωματείου στις υπερκείμενες αθλητικές οργανώσεις, ενώσεις και ομοσπονδίες πρέπει να πληρούν σωρευτικά  και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τις αθλητικές οργανώσεις, ενώσεις και ομοσπονδίες.

3.Στη Γ.Σ. έχουν δικαίωμα να παρίστανται και να ψηφίζουν αυτοπροσώπως, απαγορευομένης της δι αντιπροσώπου συμμετοχής τους, όλα τα μέλη του Σωματείου που έχουν συμπληρώσει ένα πλήρες έτος από την ημερομηνία εγγραφής τους και τα οποία έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Σωματείο.

4.Η υποψηφιότητα των υποψηφίων για την εκλογή μελών Διοικητικού Συμβουλίου και των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής υποβάλλεται με αίτηση υπογραφομένη από τον ενδιαφερόμενο η οποία κατατίθεται και πρωτοκολλείται στο αρμόδιο βιβλίο εισερχομένων και εξερχόμενων εγγράφων της γραμματείας του Σωματείου πέντε (5) τουλάχιστον μέρες πριν από την Γενική Συνέλευση. Η ημέρα καταθέσεως της αιτήσεως και η ημέρα διενέργειας των αρχαιρεσιών δεν υπολογίζονται. Η υποβολή ομαδικής αιτήσεως υποψηφίων με ενιαίο ψηφοδέλτιο κάτω από συγκεκριμένο συνδυασμό επιτρέπεται, εφόσον έχει τις υπογραφές όλων των υποψηφίων που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχει κάθε τακτικό μέλος του Σωματείου που έχει συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18°) έτος της ηλικίας του, έχει την ελεύθερη διαχείριση της περιουσίας του και έχει εκπληρώσει όλες τις προς το Σωματείο οικονομικές υποχρεώσεις μέχρι την ημέρα καταθέσεως της σχετικής αιτήσεως του.

5.Με την επιφύλαξη της κατωτέρω παραγράφου, οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των οργάνων του σωματείου και των αντιπροσώπων σε αθλητικές οργανώσεις, ενώσεις και ομοσπονδίες, διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και η εκλογή γίνεται κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Ο αριθμός των σταυρών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των θέσεων εκλογής. Αν προκύπτει δεκαδικός αριθμός, αυτός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας προς τα πάνω, άλλως στην αμέσως κατώτερη. Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο.

6.Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες, οι υποψήφιοι, δικαιούνται, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν υποψηφιότητα με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, εφόσον α) συγκεντρώνουν αριθμό υποψηφίων ίσο τουλάχιστον με το ένα τρίτο (1/3) των θέσεων εκλογής και β) ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο είναι τουλάχιστον ίσος με το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου αυτών. Στην περίπτωση ξεχωριστών ψηφοδελτίων, η εκλογή γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής και οι θέσεις εκλογής κατανέμονται μεταξύ των ψηφοδελτίων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των θέσεων εκλογής. Το πηλίκο αυτής της διαίρεσης και σε περίπτωση κλάσματος, ο πλησιέστερος προς το κλάσμα ακέραιος αριθμός, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Αν το κλάσμα ισούται με το μισό της μονάδας, ως εκλογικό μέτρο θεωρείται ο μεγαλύτερος ακέραιος αριθμός. Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες θέσεις στα όργανα του σωματείου ή και εκλέγει τόσους αντιπροσώπους, όσες φορές χωρά το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε. Αν ο συνδυασμός διαθέτει λιγότερους υποψηφίους από τις θέσεις στα όργανα του σωματείου που δικαιούται να καταλάβει ή και τους αντιπροσώπους που δικαιούται να εκλέξει, καταλαμβάνει τόσες μόνο θέσεις, όσοι και οι υποψήφιοί του. Οι θέσεις που μένουν αδιάθετες ή ο αριθμός των αντιπροσώπων που δεν καλύπτονται από την πρώτη ως άνω κατανομή, κατανέμονται στους συνδυασμούς που κατέλαβαν μία (1) τουλάχιστον θέση στα όργανα του σωματείου ή εξέλεξαν ένα τουλάχιστον αντιπρόσωπο κατά την πρώτη κατανομή και έχουν τα μεγαλύτερα κατά σειρά υπόλοιπα ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση, ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση.

7.Τα ψηφοδέλτια είναι χρώματος λευκού και οι υποψήφιοι συνδυασμοί ή οι μεμονωμένοι υποψήφιοι οφείλουν να εφοδιάσουν την εφορευτική επιτροπή με επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων. Έλλειψη ψηφοδελτίων δεν συνιστά λόγο ακύρωσης των εκλογών, η δε ευθύνη για αυτό βαρύνει αποκλειστικά τον υποψήφιο συνδυασμό ή τον μεμονωμένο υποψήφιο.

8.Δεν επιτρέπεται να εκλεγούν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες:

α.- Οι εν ενεργεία ή μη διαιτητές, κριτές, χρονομέτρες.

β.- Οι έμποροι αθλητικών ειδών, καθώς και οι μέτοχοι, εταίροι, διαχειριστές και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ανώνυμης εταιρίας και κάθε είδους εμπορικής εταιρίας, εφόσον αυτές έχουν ως αντικείμενο εργασιών τους την εμπορία ή την κατασκευή κάθε είδους αθλητικών ειδών. ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες. Από την απαγόρευση της παραγράφου αυτής, εξαιρούνται τα μέλη του Σωματείο που εκ του Νόμου το εκπροσωπούν στις αθλητικές ανώνυμες εταιρίες ή τα τμήματα αμειβομένων αθλητών που έχει ιδρύσει το ίδιο (εν προκειμένω ΠΑΕ ΑΕΚ, ΚΑΕ ΑΕΚ, ΤΑΑ ΑΕΚ).

γ.- Οι ιδιοκτήτες ή λειτουργούντες υπό οιαδήποτε σχέση, πρακτορεία προγνωστικών για αγώνες κάθε είδους, καθώς και οι σύζυγοι, τέκνα και γονείς τους, στην περίπτωση που οι αγώνες του συγκεκριμένου αθλήματος που καλλιεργεί το Σωματείο περιλαμβάνονται στα δελτία προγνωστικών αγώνων που διακινεί το πρακτορείο

9.Η Εφορευτική Επιτροπή κρίνει για το έγκυρο των ψηφοδελτίων και βγάζει το αποτέλεσμα. Καταρτίζει το πρακτικό εκλογής και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες καθώς και τους επιλαχόντες.

 

Άρθρο 10°

Για την τροποποίηση του Καταστατικού χρειάζεται απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με πλειοψηφία 3/4 των μελών που παραβρίσκονται σ’ αυτή και με απαρτία το 1/2 των μελών που είναι ταμειακώς εντάξει. Με απαρτία των 3/4 και την πλειοψηφία μπορεί να αποφασισθεί και η διάλυση του Σωματείου. Σε περίπτωση διάλυσης του Σωματείου η περιουσία του περιέρχεται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

 

Άρθρο 11°

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μπορεί να αποτελείται από πέντε (5) έως δεκαπέντε (15) μέλη και εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση για θητεία διάρκειας τριών ετών (3) ετών. Η θητεία του Δ.Σ. αρχίζει από τη συγκρότησή του σε σώμα και λήγει με τη συμπλήρωση τριών ετών από την ημερομηνία αυτή. Κατ΄ εξαίρεση, η θητεία του Δ.Σ. μπορεί να παρατείνεται μέχρι την πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση μετά τη λήξη της, η οποία όμως δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα (4) έτη.

Μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την εκλογή τους τα μέλη που εκλέχθηκαν Σύμβουλοι συγκροτούνται σε Σώμα, εκλέγοντας μεταξύ τους, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του Δ.Σ.,  με απόλυτη πλειοψηφία, τον Πρόεδρο, ένα έως τρεις Αντιπροέδρους, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ειδικό Γραμματέα, τον Ταμία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέγει τον Γενικό Αρχηγό των Αθλητικών τμημάτων, επιλέγοντας τον είτε από τα μέλη του, είτε γενικά από τα μέλη του Σωματείου.

Για την συγκρότηση σε Σώμα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καλούνται με ευθύνη του πλειοψηφίσαντος Συμβούλου.

 

Άρθρο 12°

Αν κάποιοι Σύμβουλοι αποχωρήσουν ή εκπέσουν για κάποιο λόγο από το αξίωμά τους, αναπληρώνονται από τους επιλαχόντες του συνδυασμού τους κατά σειρά επιτυχίας. Οι μεμονωμένοι εκλεγέντες Σύμβουλοι αναπληρώνονται από τους επιλαχόντες του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού. Σε περίπτωση που υπάρχει ένας μόνο συνδυασμός τότε τις κενές θέσεις καταλαμβάνουν οι επιλαχόντες Σύμβουλοι κατά τη σειρά επιτυχίας τους.

 

Άρθρο 13°

Το Διοικητικό Συμβούλιο διαχειρίζεται τις υποθέσεις του Σωματείου και εκτελεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Έχει αρμοδιότητα για οποιοδήποτε θέμα, εκτός από εκείνα που ρητά έχουν ανατεθεί στη Γενική Συνέλευση.

 

Άρθρο 14°

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το δίμηνο, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ή του νομίμου αναπληρωτή του. Οι μισοί  σύμβουλοι, και σε περίπτωση κλάσματος ο αριθμός που πλησιάζει στην μικρότερη ακέραιη μονάδα, μπορούν να ζητήσουν τη σύγκληση εκτάκτου Διοικητικού Συμβουλίου, με αίτησή τους προς τον Πρόεδρο. Στην αίτηση πρέπει να αναφέρεται η αιτία της έκτακτης σύγκλησης και τα θέματα που θα συζητηθούν. Η σύγκληση είναι υποχρεωτική μέσα σε 10 μέρες. Αν ο Πρόεδρος δεν καλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο μέσα στην προθεσμία αυτή, μπορούν να το καλέσουν ο αντιπρόεδρος ή οι σύμβουλοι που ζήτησαν τη σύγκληση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία αν παρευρίσκονται οι μισοί συν ένας σύμβουλοι. Οι αποφάσεις παίρνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών που μετέχουν. Σε ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.

Νόμιμη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου υφίσταται όταν οι μισοί συν ένας σύμβουλοι παραμένουν ενεργοί, ανεξαρτήτως εάν οι λοιποί έχουν παραιτηθεί ή κηρυχθεί έκπτωτοι ή διαγραφεί και το Δ.Σ. συνεδριάζει με τον αριθμό των μισών πλέον ενός μελών του.

Μέλος που αδικαιολόγητα απουσιάζει σε τρεις συνεχόμενες τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κηρύσσεται έκπτωτο και αντικαθίσταται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο για την καλύτερη και πληρέστερη εξυπηρέτηση και επιτυχία των σκοπών του Σωματείου, μπορεί να ορίζει διοικητικούς υπευθύνους, εφόρους – αναπληρωτές εφόρους και γενικούς αρχηγούς για προϊσταμένους των διαφόρων αθλητικών τμημάτων και των διοικητικών και λοιπών υπηρεσιών, επιλέγοντας από τα μέλη από τακτικά ή επίτιμα μέλη του Σωματείου, καθώς επίσης και τρίτα πρόσωπα μη μέλη, φιλικά πάντως διακείμενα προς το Σωματείο. Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να διορίζει με αμοιβή ή και χωρίς αμοιβή εφόρους και βοηθούς εφόρων, τημ μάνατζερ, να προσλαμβάνει αμειβόμενους διοικητικούς και αθλητικούς διευθυντές, διοικητικούς τεχνικούς και οικονομικούς υπαλλήλους και να συγκροτεί επιτροπές από όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα μέλη προσδιορίζοντας τις αρμοδιότητες και τους τομείς δράσεως αυτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιούται να προσλαμβάνει με μίσθωση εργασίας ή έργου, μέλη του Σωματείου ή και του Δ.Σ. που παρέχουν την εργασία τους στο Σωματείο προς όφελος του Σωματείου.

 

Άρθρο 15ο

Ο Πρόεδρος εκπροσωπεί το Σωματείο ενώπιον πάσης Δημόσιας Αρχής, ενώπιον Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Τραπεζικών Οργανισμών, Ασφαλιστικών Φορέων και Οργανισμών, Δικαστηρίων και εν γένει Δικαστικών Αρχών κάθε βαθμού και δικαιοδοσίας, διευθύνει τις συζητήσεις του Δ.Σ., υπογράφει όλα τα έγγραφα του Σωματείου και χρηματικά εντάλματα πληρωμής (μαζί με τον Γενικό Γραμματέα ή και τον Ταμία όπου απαιτείται), παρακολουθεί την καλή λειτουργία των γραφείων του Σωματείου, προσλαμβάνει και απολύει προσωπικό, υλοποιεί τις αποφάσεις του Δ.Σ. για πλήρωση των θέσεων εργασίας υπαλλήλων, στελεχών, εφόρων και βοηθών, τημ μάνατζερ, γενικών αρχηγών κλπ και εργάζεται για την επιτυχία του σκοπού του. Όταν απουσιάζει ο Πρόεδρος ή κωλύεται, τον αναπληρώνεται κατά σειρά από τον Α’ αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Β’ Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και κωλυομένων αυτών, από τον πρεσβύτερο του Συμβουλίου.

 

Άρθρο 16°

Ο Γενικός Γραμματέας τηρεί το πρωτόκολλο, τα μητρώα των μελών, φυλάσσει τα πρακτικά των Γενικών Συνελεύσεων και επιμελείται της αλληλογραφίας του Σωματείου. Συνυπογράφει μετά του Προέδρου όπου απαιτείται, καταρτίζει σε συνεργασία με τον Πρόεδρο την ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου, φυλάσσει το αρχείο και τη σφραγίδα του Σωματείου και προΐσταται των διοικητικών υπηρεσιών αυτού.

Τον Γενικό Γραμματέα, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει ο Ειδικός Γραμματέας.

 

Άρθρο 17ο

Ο Ειδικός Γραμματέας συντάσσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, κρατεί τα αρχεία του Σωματείου και βοηθάει τον Γενικό Γραμματέα στα καθήκοντά του.

 

Άρθρο 18ο

Ο Ταμίας αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της οικονομικής διαχείρισης του Σωματείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Προΐσταται του Λογιστηρίου και ενεργεί ή δίνει την εντολή για όλες τις πληρωμές και εισπράξεις αναγράφοντας υποχρεωτικά επί των οικείων γραμματίων εισπράξεων και ενταλμάτων πληρωμής τον αριθμό της σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης συντάσσει αναλυτικές καταστάσεις των εσόδων και εξόδων του Σωματείου για κάθε τρίμηνο υποβάλλοντας αυτές για έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο εντός (10) ημερών από την λήξη κάθε τριμήνου. Φροντίζει για την είσπραξη των δικαιωμάτων, των συνδρομών και των λοιπών εσόδων του Σωματείου με βάση αποδείξεις, ενημερώνοντας ανελλιπώς το Διοικητικό Συμβούλιο για τις υπάρχουσες καθυστερήσεις. Υποχρεούται ανά πάσα στιγμή να θέτει υπό τον έλεγχο του Διοικητικού Συμβουλίου το Ταμείο του και να καταθέτει σε Τράπεζα οριζόμενη από το Διοικητικό Συμβούλιο τις εισπράξεις των εσόδων του Σωματείου, με εξαίρεση ποσό που θα καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και το οποίο θα παραμένει εις χείρας του για τις προβλεπόμενες τρέχουσες ανάγκες του Σωματείου.

Για την θεώρηση και χρησιμοποίηση όλων των λογιστικών βιβλίων και των άλλων αποδεικτικών στοιχείων της οικονομικής διαχείρισης του Σωματείου, απαιτείται απαραίτητα η μονογραφή του Προέδρου και του Ταμία. Για παρακαταθέσεις και δάνεια από Τράπεζες οποιαδήποτε Δημόσια Ταμεία και Ταμεία Παρακαταθηκών και Δανείων, εκδόσεις ενταλμάτων και γραμματίων εισπράξεως, εκδόσεις, αποδοχές τριτεγγυήσεις και οπισθογραφήσεις συναλλαγματικών, γραμματίων εις διαταγή, επιταγών και κάθε άλλου εγγράφου παραστατικού δικαιώματος ή υποχρεώσεως, απαιτούνται απαραίτητα οι υπογραφές του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία.

 

Άρθρο 19°

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής επιμελείται εν γένει των οικονομικών υποθέσεων του Σωματείου, συντάσσει τον προϋπολογισμό, παρακολουθεί την εκτέλεση αυτού και εισηγείται προς το Διοικητικό Συμβούλιο μέτρα για την εξασφάλιση και προαγωγή των οικονομικών συμφερόντων του Σωματείου.

 

Άρθρο 20°

Ο Γενικός Αρχηγός προΐσταται όλων των αθλητικών τμημάτων του Σωματείου εισηγούμενος προς το Διοικητικό Συμβούλιο μέτρα οργάνωσης και αγωνιστικής προόδου αυτών.

 

Άρθρο 21°

1.Ακόμη και στα μέλη του Δ.Σ. που δεν φέρουν αξίωμα, μπορούν να ανατεθούν καθήκοντα μόνιμα ή περιστασιακά.

2.Οι Έφοροι ασκούν την εποπτεία των εγκαταστάσεων, του αθλητικού υλικού, του ιματισμού των γυμναστικών χώρων και φροντίζουν να λειτουργεί άριστα το τμήμα ή τα τμήματα που έχουν αναλάβει. Εφαρμόζουν πιστά τις εισηγήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν σχέση με την καλή λειτουργία του αθλητικού Τμήματος, του χώρου των Γραφείων, του αγωνιστικού χώρου και φροντίζουν για την αύξηση του αθλητικού δυναμικού του Σωματείου με την προσέλευση νέων αθλητικών μελών στο Σωματείο. Η συνεργασία τους με τους Προπονητές πρέπει να είναι αρμονική και εποικοδομητική, να βοηθούν τους Προπονητές στο έργο τους και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν σε αυτό.

 

Άρθρο 22°

1.Η Εξελεγκτική Επιτροπή του Σωματείου αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη και προαιρετικά από δύο (2) αναπληρωματικά, εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση μέσω των Αρχαιρεσιών που διεξάγονται μαζί με την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και η θητεία της είναι τριετής, όπως και η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου.

Έργο της Εξελεγκτικής Επιτροπής είναι η διενέργεια ελέγχου της εν γένει οικονομικής διαχείρισης του Σωματείου και η υποβολή σχετικής έκθεσης στη τακτική Γενική Συνέλευση κάθε χρόνο.

Η εκλογή των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι αποφάσεις της Εξελεγκτικής Επιτροπής λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της και καταχωρούνται σε ειδικό τηρούμενο βιβλίο.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει έγκυρα όταν παρίστανται δύο (2) τουλάχιστον εκ των τριών (3) τακτικών μελών αυτής.

2.Με τον ίδιο τρόπο εκλέγονται και οι Αντιπρόσωποι του Σωματείου στις υπερκείμενες αθλητικές ενώσεις και Ομοσπονδίες και η θητεία τους έχει τριετή διάρκεια.

3.Οι θητείες Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων, δύνανται να παραταθούν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σχετικά στη θητεία του Δ.Σ.

 

Άρθρο 23°

1.Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να δημιουργεί Επιτροπές που να απαρτίζονται από μέλη του Σωματείου. Η προεδρία ανατίθεται σε ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι Επιτροπές αυτές έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες.

Α. Οργάνωση αγώνων

Β. Οργάνωση εορταστικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων

Γ. Έκδοση εντύπων αθλητικού περιεχομένου και λειτουργία ιστοτόπων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης με θέματα ΑΕΚ

Β. Λειτουργία Γυμναστηρίων και Προπονητικών Κέντρων

2.Το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιούται να διατηρεί και αναθέτει διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις που κρίνονται κατάλληλες για τη λειτουργία του Σωματείου και των αθλητικών τμημάτων του (γενική διεύθυνση, εμπορική διεύθυνση, διευθύνσεις ακαδημιών, διεύθυνση επικοινωνίας και γραφείο τύπου κλπ).

3.Το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιούται να καλεί τα μέλη του και φίλους του Σωματείου σε εθελοντικές δράσεις για την εξυπηρέτηση αναγκών του.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 24°

Το Διοικητικό Συμβούλιο σε περίπτωση παραβάσεων αρχών του καταστατικού έχει και πειθαρχική δικαιοδοσία και μπορεί να επιβάλλει τις παρακάτω ποινές:

  1. Στα μέλη του Σωματείου

α. της έγγραφης παρατήρησης

β. της αυστηρής έγγραφης επίπληξης

γ. της απαγόρευσης εισόδου στους αθλητικούς και λοιπούς χώρους του Σωματείου για ένα χρόνο.

δ. της οριστικής διαγραφής. Η απόφαση αυτής του Διοικητικού Συμβουλίου πρέπει να εγκριθεί στην πρώτη τακτική ή έκτακτη Γενική Συνέλευση.

  1. Στους αθλητές:

Ι. Τις παραπάνω ποινές (α) και (β)

IΙ. Την απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις του Συλλόγου για μέχρι ένα χρόνο.

ΙΙΙ. Την οριστική διαγραφή από την κατάσταση αθλουμένων μελών.

Κανένα μέλος του Σωματείου δεν τιμωρείται δίχως προηγουμένως να απολογηθεί μετά από κλήση του και μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών.

 

Άρθρο 25°

Το έμβλημα του Σωματείου εικονίζει τον δικέφαλο αετό και διακριτικά εμφανίσεως το κίτρινο και το μαύρο. Η σφραγίδα που τίθεται σε κάθε εξερχόμενο έγγραφο και σε κάθε απόδειξη φέρει σε κύκλο τις λέξεις «Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως» και στο μέσο τον εκ της τέφρας αναγεννώμενο φοίνικα και κάτω από αυτόν την χρονολογία 1924.

Το Σωματείο έχει δική του σημαία που εικονίζει το δικέφαλο αετό και διακριτικά χρώματα εμφανίσεως το κίτρινο και το μαύρο, κάτω από αυτόν τη χρονολογία 1924 και πάνω από το δικέφαλο του αετού τα αρχικά της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως «ΑΕΚ».

 

Άρθρο 26°

Οι αθλητές του Σωματείου εγγράφονται στα μητρώα αθλητών του Σωματείου και στη συνέχεια με την φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου στα μητρώα των Ομοσπονδιών. Οφείλουν να συμπεριφέρονται και δραστηριοποιούνται όπως ορίζει η αθλητική νομοθεσία και οι ειδικές διατάξεις των Ομοσπονδιών. Εφόσον έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια μπορούν να παρευρίσκονται στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου με δικαίωμα λόγου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να συντάσσει εσωτερικούς κανονισμούς που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία των αγωνιστικών τμημάτων και των χώρων του Σωματείου, όπως επίσης και των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών αυτού, με την προϋπόθεση ότι αυτοί δεν είναι αντίθετοι στις διατάξεις του παρόντος καταστατικού και του αθλητικού νόμου και δεν επιφέρουν άμεσες ή έμμεσες τροποποιήσεις αυτού.

 

Άρθρο 27°

Το Σωματείο τηρεί υποχρεωτικά τα ακόλουθα βιβλία:

Α. Μητρώο μελών

Β. Πρακτικών συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων

Γ. Πρακτικών συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων

Δ. Εσόδων – Εξόδων

Ε. Περιουσιακών στοιχείων

ΣΤ. Πρωτοκόλλου εισερχομένων και εξερχόμενων εγγράφων.

Τα βιβλία αυτά πριν από τη χρήση τους θεωρούνται από την οικεία Περιφέρεια ή άλλο εξουσιοδοτημένο όργανο.

 

Άρθρο 28°

Κάθε ασάφεια του παρόντος καταστατικού λύνεται από την Γενική Συνέλευση αφού ληφθούν υπ’ όψη οι σχετικές διατάξεις περί Σωματείων και η ισχύουσα Αθλητική Νομοθεσία.

 

Άρθρο 29°

Το παρόν καταστατικό που αποτελείται από είκοσι εννέα (29) άρθρα συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατ’ άρθρο και στο σύνολό του όπως διαμορφώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο που συνήλθε την 28.3.2019 με σκοπό την εναρμόνιση του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4603/2019.

 

Ακριβές αντίγραφο του κωδικοποιημένου Καταστατικού του Αθλητικού Σωματείου «Α.Ε.Κ.».

 

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΙΣΧΥΟΝ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ (PDF)