Η ίδρυση της  ΑΕΚ το 1924 αποτέλεσε την υλοποίησή μιας ιδέας οραματιστών που έθεσαν ως στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες αλλά και των αξιών που έφεραν μαζί τους οι ιδρυτές της.

Με σήμα σφραγίδα τον φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες, σύμβολο τον βυζαντινό Δικέφαλο αετό και χρώματα το κίτρινο και το μαύρο η ΑΕΚ συμβολίζει και εκφράζει περισσότερα από όσα ένα αθλητικό σωματείο:

Αναγέννηση και Αναδημιουργία, Ιστορία του Ελληνισμού, Άρρηκτη Σύνδεση με τις Ρίζες, Διατήρησή Αξιών, Σεβασμό στον Άνθρωπο, Συμβολή στον πολιτισμό και τις Τέχνες, Πολιτιστικές και Κοινωνικές Δράσεις.

Η ΑΕΚ κατάφερε να διατηρήσει στο διηνεκές τις μνήμες του κόσμου της και να κρατά ζωντανά τα όνειρα τους, μεταφέροντας το στίγμα τους στους αγώνες όλων των τμημάτων της στους αγωνιστικούς στίβους.

Εφοδιασμένη με την μοναδική Ιστορία της και με την αγάπη του κόσμου της, η ΑΕΚ μεγαλούργησε από την ίδρυση της και καταξιώθηκε στην συνείδηση όλου του ελληνικού Έθνους ως Σωματείο με το ιδιαίτερο συμβολισμό την πολιτιστική έκφραση και τις αγωνιστικές επιτυχίες. Τη φανέλα της τίμησαν αθλητές θρύλοι με διεθνή ακτινοβολία που πέραν της αθλητικής τους συμμετοχής πρόσφεραν σημαντικό έργο στην κοινωνία, τον πολιτισμό και τις τέχνες αλλά και έγιναν σύμβολα για τις πολυποίκιλες δράσεις και τον πατριωτισμό τους.

Γρήγορα η φήμη της ομάδας ξεπέρασε τα στενά ελλαδικά σύνορα. Έγινε  η πρώτη ομάδα που κατάκτησε Ευρωπαϊκό τίτλο στο Μπάσκετ και η πρώτη που συμμετείχε στα προημιτελικά του Κυπέλου Πρωταθλητριών στο Ποδόσφαιρο, έχει κατακτήσει την τρίτη θέση στο Κύπελο Κυπελλούχων στο βόλεϊ ανδρών, έχει σημαντικές παγκόσμιες επιτυχίες στην Ξιφασκία, την Πυγμαχία, την Άρση Βαρών, το Δυναμικό Τρίαθλο, τον Στίβο κλπ.

Η ΑΕΚ κατέχει  την τιμητική διάκριση του ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερη προσέλευση θεατών σε έναν αγώνα μπάσκετ (Καλλιμάρμαρο 1968 ), που παραμένει ακατάρριπτο.